Nyheter
2 min lästid

Brotten kostar företag 100 miljarder

3:e februari 2022, 15:11
Brotten kostar företag 100 miljarder
Kostnaderna för brotten uppgår till cirka 100 miljarder. Bild: Pixabay
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Att vartannat företag i fjol utsattes för brott visar en ny undersökning som Stiftelsen Tryggare Sverige genomfört på uppdrag av Svenskt Näringsliv. I första hand handlar det om olika typer av livskvalitetsbrott i form av stölder, inbrott och skadegörelse. Samtidigt påverkas samhället i stort av en allt grövre brottslighet i form av skjutningar och gängvåld.

Av undersökningen framgår också att det finns ett stort mörkertal när det gäller den typ av brott som drabbar näringslivet. Hela 52 procent av företagen uppger att de inte har anmält något av de brott de utsatts för under det senaste året. Orsaken är främst att man ser att en polisanmälan sällan leder till någon åtgärd från polisen.

Beträffande brottslighetens kostnader uppgår de direkta kostnaderna för svenska företag under det senaste året till sammanlagt 42 miljarder kronor. Till detta kommer cirka 29,5 miljarder som företagen lagt ut på olika typer av säkerhetshöjande åtgärder i form av bland annat kamerabevakning, väktare och extra bemanning. Till dessa kostnader ska också läggas 18 miljarder kronor i uppskattade intäktsförluster.

Enligt Tryggare Sverige blir de totala kostnaderna dessutom ännu större om samtliga indirekta kostnader skulle inräknas, och därför gör de antagandet att de totala kostnaderna för brottsligheten för näringslivet överstiger 100 miljarder kronor varje år.

#brottslighet #inbrott #skadegörelse #stölder #svenskt näringsliv #tryggare sverige #undersökning
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0