Nyheter
5 min lästid

Vad händer på byggfronten i Finland?

4:e oktober 2021, 16:36
Vad händer på byggfronten i Finland?
Fiskehamnenområdet under uppbyggnad. © Helsingfors stad/Antti Pulkkinen
Alice Ahlstedt Alice Ahlstedt
Like 0

Senaste året har präglats av en byggboom i Finland. Många byggprojekt är igång och fler planeras för framtiden. Dessutom har intresset för trä som byggmaterial ökat, inte minst när kommunerna ska bygga nytt.

Marika Pietälä, journalist på Branschaktuellts populära systersajt iradar.fi, ger dig inblick i höstens stora bygghändelser.

Under maj-juli påbörjades bygget av nära 14 000 nya bostäder i Finland, en ökning med 45 procent jämfört med samma period året innan. Det visar nya siffror från Statistikcentralen, den finska motsvarigheten till SCB.

– Ökningen är extra kraftigt efter coronaåret när siffrorna var lägre än vanligt, men man kan även se en tydlig ökning jämfört med 2019. Då påbörjades cirka 10 000 nya bostadsbyggen under samma period, säger Marika.

Åtta nya skyskrapor

Just nu pågår och planeras flera stora byggprojekt runtom i Finland. Bara häromveckan meddelade Skanska att man tecknat avtal om att bygga Finlands största hotell, ett kontrakt värt 870 miljoner kronor, berättar Marika.

– Ett annat stort projekt som sticker ut är Fiskehamnen i Helsingfors där det just nu byggs ett område med sammanlagt åtta skyskrapor. De två första är redan färdigställda och är med sina 134 meter Finlands högsta bostadshus, att jämföra med Norra Tornen i Stockholm med en höjd på 125 meter.

Marika Pietälä, journalist på iradar.fi

– Även inom infrastruktur satsar Finland stort. I Helsingfors påbörjas nu spårvägsprojektet Kronbroarna. En av broarna kommer med sina 1,2 kilometer att bli Finlands längsta bro.

Intresset för trä ökar

Dessutom ökar intresset för att bygga i trä. Miljöministeriet i Finland har satt som mål att av den offentliga sektorn ska 31 procent av alla nybyggen bestå av trä år 2022. Till 2025 ska siffran vara uppe på 45 procent.

– Ja, just nu kan man se att det är en stor trend att bygga i trä, säger Marika. I många kommuner bygger man till exempel skolor av trä. Orsaken är dels att det är miljövänligt, dels för att det visat sig vara dålig luftkvalité i många gamla skolbyggnader. Trä som material andas bättre vilket minskar risken för exempelvis mögel, något som i sin tur kan leda till sämre inomhusluft.

Höjda materialkostnader även i Finland

I augusti 2021 steg byggnadskostnaderna med 8,7 procent från året innan. Marika berättar att det till stor del är höjda byggmaterialkostnader som ligger bakom de ökade byggnadskostnaderna.

– Priserna på trä och stål har ökat allra mest. Flera byggprojekt påverkas av detta. Exempelvis berättade staden Kotka i Södra Finland nyligen att priset på deras nya yrkeshögskolebyggnad blir 1,5 gånger så dyr som planerat, en sammanlagd ökning med omkring 180 miljoner kronor.

Prishöjningarna har även lett till oro bland byggföretag i landet.

– Ett exempel är det börsnoterade byggbolaget Lehto Group som i augusti i år gick ut med att deras ekonomiska utsikter för framtiden är osäkra på grund av de ökade byggmaterialpriserna, säger hon.

Skärpa riktlinjer för arbetstillstånd

I september i år har många byggföretag i Finland skärpt sina riktlinjer kring arbetstillstånd för arbetskraft med ursprung utanför EU, EES och Schweiz. Marika förklarar varför.

– Det var ett av Finlands största byggföretag, YIT, som var först ut med att tillämpa de skärpta kraven, andra företag har sedan följt deras exempel.
De skärpta riktlinjerna innebär att man måste ha arbetstillstånd samt uppehållstillstånd utfärdade i Finland för att få arbeta i landet. Tidigare räckte det att man som arbetstagare haft arbetstillstånd från annat EU land, säger hon och fortsätter:

– Företagen menar att åtstramningen krävs för att ytterligare se till att kollektivavtal och lagar efterlevs. Enligt YIT visar nämligen både statlig statistik samt forskning att arbetstagare med ursprung utanför EU och EES riskerar att få sämre arbetsvillkor än inhemska arbetstagare, sett till de riktlinjer som varit rådande fram till nu, avslutar hon.

Planerar ni att expandera er verksamhet till Finland? Vi hjälper er att synas på den finska marknaden!

På IndustryRadar/Branschaktuellt arbetar vi dagligen med att hjälpa våra kunder att synas på ett professionellt och affärsinriktat sätt – genom annonsmaterial och annan kommunikation.

Vi är ett medieföretag som erbjuder fullservice inom annonsering och varumärkesbyggande genom;

  • Digital- och printannonsering
  • Native (sponsrad artikel) i nyhetsbrev, magasin och på hemsida
  • Vägledning och guidning gällande företagsexpansioner in på nya marknader

Kontakta vår försäljningschef Marcus Nilsson på [email protected]
Eller någon av våra finska Account Managers;

Johannes Bagge [email protected] 076-175 14 89

Text av Emmi Chartier

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0