Byggmässor
2 min lästid

Svensk Solenergi: ”Skaffa solceller som sitter uppe länge”

5:e september 2023, 09:40
Svensk Solenergi: ”Skaffa solceller som sitter uppe länge”
Anna Werner, VD på Svensk Solenergi. Foto: Daniel Roos.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Det menar Anna Werner, VD på Svensk Solenergi, som bland annat kommer prata om hur fastighetsägare ska lyckas med solenergi på FastighetsMässan.

– Det som är bra med solkraft är att det är en förnybar kraftkälla och att solpanelerna aldrig tar slut. Eftersom panelerna sitter fast riskerar man inte att det blir förslitningsskador på dem. Däremot kan det vara så att solcellernas kablar blir slitna och montagesystemen rostar. Många av panelerna vi sätter upp i dag kommer dock att bytas ut innan de blir funktionsodugliga, gissar Anna Werner.

Detta eftersom nya bättre paneler kommer komma i framtiden.

Hur ska man som fastighetsägare lyckas med solenergi?

– Ska man göra en bra investering så ska man satsa på kvalité. Skaffa solceller som sitter uppe länge. Du har visserligen en stor kostnad när du köper in anläggningen, men ju längre den sitter uppe – desto bättre blir investeringen rent ekonomiskt. Att satsa på kvalité är även smart om du vill göra klimatnytta då det inte sker några utsläpp under själva drifttiden, bara vid tillverkningen och transporten.

Flera tips – något helt nytt

Antalet solcellsanläggningar växer och växer, både på villor och större fastigheter. För att få ut maximalt av sin anläggning krävs det att den är monterad på rätt sätt. För att det ska ske bör man välja ett av Svensk Solenergis medlemsföretag med certifierade montörer menar Anna Werner.

– Man behöver ha montörer som vet vad de gör. Ska man sedan besiktiga, och det vill man göra när det är en stor anläggning, så ska man välja en av de besiktningspersonerna som är registrerade på vår hemsida. Svensk Solenergi bedömer besiktningspersoner på många olika delar, inte bara auktorisation. Vi tar även in referenser och kontrollerar deras tidigare erfarenhet och så behöver personen skriva under och följa våra riktlinjer, säger Anna Werner.

Få ut mer av elen

Ett annat tips som Anna Werner har, och som hon kommer prata om på Fastighetsmässan, är införskaffning av batterier för att kunna använda mer av elen och bli mer självförsörjande.

– Med batterier kan du lagra och använda den egenproducerade solelen även under dygnets mörka timmar, avslutar Anna Werner.

#fastighetsmässan
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0