Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Den digitala utvecklingen inom fastighetsbranschen går snabbt, men säkerhetsarbetet hänger inte alltid med. Enligt Linus Särud på Sciber är IT-säkerhet en fråga som behöver lyftas oftare då ett cyberangrepp kan orsaka omfattande skador.
I en värld där fastighetsbolagen allt mer börjat titta på digitala lösningar när det kommer till exempelvis lås, bokningar av tvättstugor eller kontroll av värmen, ökar risken för att bli utsatt för cyberattacker. För att undvika detta behöver ett större fokus läggas på säkerheten. Det menar säkerhetsingenjören Linus Särud från Sciber som under konferensen Fastighetssäkerhet, som arrangeras på Fastighetsmässan, bland annat ska prata om prata om vikten av att arbeta kontinuerligt med IT- och cybersäkerhetsfrågor.
– Det vi märker i våra dialoger med fastighetsbolagen är att man inte har IT-säkerhetsfrågan speciellt högt upp på agendan, men när man väl börjar diskutera sina system så fattar man värdet av säkerheten. En annan sak vi ser är att man är ganska van vid att göra säkerhetsutvärderingar vartannat år. Men inom IT, där allting är uppkopplat, är det en förfärligt lång tid. Bara för att man köper något idag som är säkert betyder det inte att det är säkert om tre månader. Man måste börja ställa krav på att arbeta mer kontinuerligt med säkerhet, säger han och fortsätter:
– Jag tror man kan göra stor nytta genom att ta de resurser man lägger på säkerhet och fördela dem annorlunda och titta på IT-delen oftare. Den största bristen vi ser är att man har varit dålig på att jobba med frågorna kontinuerligt. Fastighetsbolagen är duktiga på att ställa krav när produkten köps in, men de saknar ofta en plan framåt. Det finns en poäng i att tänka på säkerheten i ett tidigt skede när man funderar på leverantörer.
Vilka utmaningar ser du med att digitalisera fastigheten?
– Den faran vi ser med digitaliseringen är att det är möjligt att göra saker i en annan skala än förut. Förut kunde tjuven göra inbrott i en fastighet, men tar hackaren över en digital fastighet kan hen låsa upp 1 000 dörrar med ett knapptryck eller stänga av all värme. I det pågående cyberkriget har vi andra stater och aktörer som vill skada. Om exempelvis landets största fastighetsbolag hackas och värmen stängs av i alla lägenheter eller internet stängs av så man inte kan öppna dörren. Detta har vi inte sett än i Sverige men vi har sett den här typen av aktörer skada andra länder på ett sådant sätt. Det hamnar på fastighetsföretagen att ha en plan för hur man ska se till att hyresgästerna inte fryser om centralvärmen är utslagen.
En annan viktig aspekt när det kommer till IT-lösningar och säkerhet är att ha koll leverantören och se över olika tänkbara scenarion som kan ställa till problem menar Linus Särud.
– Det kan handla om både långvariga strömavbrott, hackning och att leverantören går i konkurs. Har du till exempel en smart dörr som är beroende av ett moln-baserat serversystem och så går din leverantör i konkurs blir din dörr ganska funktionalitetslös och det är inte alls säkert att det går att ersätta den rakt av. Därför är det väldigt viktigt att man i ett tidigt skede tänker på hur man kan säkerställa produkten. Nu när IT-säkerhetsfrågorna blir vanligare så blir det väldigt viktigt att ha koll på både leverantör och produkt, säger han.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB