Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
På Fastighetsmässan den 12:e mars kommer Familjebostäders utemiljöspecialist Hanna Bäck att berätta mer om parken och om hur bolaget planerat för en park med så många hållbarhetsinitiativ som möjligt.
Vad som tidigare uppfattades som en mörk och otrygg plats i den göteborgska stadsdelen Kortedala har nu omvandlats till en ljus och grönskande plats. Här har Familjebostäder i Göteborg byggt en ny park för tusentals nya hyresgäster – närmare bestämt insekter.
– På platsen låg ett gammalt hus dit vi hade väldigt svårt att hitta en hyresgäst. Det gjorde att tomten kändes väldigt ödslig och otrygg vilket var extra synd med tanke på tomtens placering. Tomten ligger placerad som en liten entré in till stadsdelen vilket gör den till en väldigt synlig plats. Det gjorde i sin tur gjorde att vi tog ett beslut om att riva huset i väntan på en ny detaljplan. Men eftersom väntan på en ny detaljplan kan vara lång valde vi att kika på att bygga något tillfälligt på platsen, berättar Hanna Bäck.
Beslutet blev att bygga en park med så många funktioner som möjligt inom temat biologisk mångfald och hållbarhet.
– I staden finns väldigt få hem för pollinerande insekter vilket gör det viktigt att skapa naturliga platser för biologisk mångfald. Samtidigt blir en grönskande park ett trevligt inslag för människan där man kan komma nära naturen trots att man bor i stan. Vi måste också tänka på att spara koldioxid vilket en sån här park är en perfekt plats för, säger Hanna Bäck.
I den nya parken som fått namnet Kottedala har Familjebostäder skapat olika typer av ängar där perenner ska återkomma år efter år. Dels har man planterat för svenska sommarängar, dels för ängar med perenner som ska blomma extra färgglatt hela säsongen. Tanken är att de sistnämnda växterna ska vara vackra även på vintern och här har kravet varit att alla växter ska vara av nytta för pollinerande insekter.
– Vi har också satt in tallar i parken vilket är ett karaktärsträd för Kortedala. Tallar är dessutom barrträd vilka har en väldigt bra renande effekt av partiklar. Vi har även lite lekfulla inslag med skulpturer formade som kottar vilket ger en anknytning till platsen och det göteborgskt fyndiga namnet Kottedala, säger Hanna Bäck.
De olika planteringarna i parken är välvda som små kullar och runt kullarna ligger kanter av stockar.
– För att minska koldioxidavtrycket har vi använt ekstockar i stället för kantsten eller betong. Kullarna i sig är uppbyggda av återbrukade massor från en av våra andra tomter där vi byggt en lekplats. Likaså har vi jobbat med genomsläppliga material i stället för asfalt eller marksten vilket gör att vi kan infiltrera dagvattnet på platsen, säger Hanna Bäck och tillägger:
– Längs med gatan har vi byggt gabionmurar som är fyllda med ved och tegel. Teglet är återbrukat från den tidigare fastigheten som stod på platsen och veden gör att murarna fungerar som stora insektshotell. Tack vare de olika initiativen i projektet har vi skapat ett nytt hem för tusentals insekter.
Andra hållbarhetsinitiativ i projektet var återbrukade bänkar och lyktstolpar med rörelsestyrd solcellsbelysning.
På frågan om vad som är viktigt att tänka på vid planerandet av en sån här typ av park svarar Hanna Bäck att det är viktigt att involvera skötselpersonalen.
– I det här projektet var skötselpersonalen involverade under hela processen. De kom med värdefulla insikter vilket är viktigt om man vill få en lättskött och långlivad park. Det kan också vara bra att ha ett nära samarbete med entreprenören då det här är en typ av projekt som kan vara ganska nytt för många, säger Hanna Bäck och avslutar:
– Samtidigt är det viktigt att involvera användarna av platsen så att besökarna får en insikt i syftet med parken. Det skapar både nyfikenhet och lärdom om ett viktigt ämne. Det här projektet har varit jättelyckat och återkopplingen vi fått från de boende i området är att de är både stolta och glada över parken.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB