Mässor
3 min lästid

Ljus efter skymningen – ett samhällsproblem som kräver nya lösningar

20:e september 2024, 09:54
Ljus efter skymningen – ett samhällsproblem som kräver nya lösningar
Bildcred: David Björken.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

På Elmässan kommer Kim Höglund att utgöra en del av Future Lightning, en konferens där hon kommer att fokusera på och prata om ljusföroreningar och de utmaningar och problem det kan leda till i både samhället och naturen.

– Allt börjar med kunskap och förståelse för problemen med ljusföroreningar. Flera studier har visat hur belysning påverkar, men många jobbar fortfarande utan att sällan veta hur de ska förhindra ljusföroreningar. Ljus efter skymningen är inte naturligt för oss, men de flesta inom belysning fortsätter som vanligt, säger hon och fortsätter:

– Det har på senare år kommit fler styrmöjligheter för utomhusbelysning, men än är det inte standard i alla Sveriges kommuner att använda det. Det är viktigt att framhäva att vi måste tänka om. Det handlar om allt från upphandlingar till projektmål som inte nås utan rätt kompetens. Många led behöver förstå och lära sig detta.

”Ljust på nätterna är inte bra”

Kim Höglund, ljusdesigner och vd på OVAU Lighting Solutions. Bildcred: OVAU.
Kim Höglund, ljusdesigner och vd på OVAU Lighting Solutions. Bildcred: OVAU.

Ett problem med ljusföroreningar är dålig sömn, vilket kan leda till alternativa samhällskostnader.

– Dålig sömn orsakar stress och påverkar vår arbetsförmåga. Även om man tror att man sover bra i ljusa rum, får man inte lika mycket djupsömn. Det räcker inte med att släcka skärmen en timme innan läggdags, ljusnivån i bostaden bör sänkas tidigare än så, och man bör använda avskärmning för att blockera ljus utifrån, säger Kim Höglund.

Vidare påpekar Kim Höglund att det inte innebär att allt måste vara mörkt, men överdriven och felaktigt planerad belysning skadar både människor, djur och natur.

– Att det är ljust som dagen på nätterna är helt enkelt inte bra. Men det betyder inte att allt ska vara mörkt. I storstäderna, som varit belysta i nära 100 år, har allt liv som inte klarar dem miljöerna redan flyttat eller förgåtts. Medan att bygga nytt centrallager, i någon skog där det aldrig lyst tidigare, är ett ”våldsamt” angrepp på naturen och djurlivet.

Pågående pilotprojekt

Pilotprojekt pågår i Europa där nya tekniker inom AI testas för att reglera belysning beroende på hur många som rör sig i området. Denna smarta lösning kan anpassa belysningen efter behov, men här i Sverige är ännu vanligast att kommunerna släcker belysningen mellan fasta tider för att spara energi. Detta kan skapa otrygghet för de individer som behöver röra sig i staden efter mörkrets inbrott, som exempelvis nattarbetare. Den smarta tekniken kan undvika detta genom att belysningen anpassas efter flödet av människor.

Kim Höglund avslutar med att berätta att tekniken fortfarande är väldigt ny och att den typen av styrsystem, ännu inte setts integrerad i ytterbelysning.

– Tyvärr finns det ingen ”quick fix” för ljusföroreningar utan vi måste jobba tillsammans och mindre i enskilda spår, för att ny teknik, nya sätt att planera och tänka på ska kunna implementeras i nya processer, säger hon.

#elmässan
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0