Mässor
4 min lästid

Kränkningar på arbetsplatsen – ”ett problem som måste lyftas”

20:e september 2024, 11:30
Kränkningar på arbetsplatsen – ”ett problem som måste lyftas”
Denise Gartz, montör på Carls Elektriska och ungansvarig för Svenska Elektrikerförbundet. Bildcred: Svenska Elektrikerförbundet.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Varje år dör runt 1 500 personer i suicid varav 70 procent är män. I vart 20e fall har det en koppling till arbetsrelaterad mobbning. Detta är ett stort problem och något som Denise Gartz, montör på Carls Elektriska och ungansvarig för Svenska Elektrikerförbundet, kommer att prata om på Elmässan.

– Den psykiska arbetsmiljön blir sämre vilket leder till onda spiraler som i sin tur kan leda till självmord. Det här är ett problem som måste lyftas upp. Det behöver inte betyda att man gör som jag och öppnar upp sig för en massa människor, men jag känner att om ingen annan vågar så måste jag våga göra det. Sen kan man som företag vara den som visar framfötterna – utan att hänga ut personalen eller företaget. Lyft frågan, visa på förbättringsarbeten och att man är stolta över att ligga i framkant och arbeta med ett så pass stort problem som det är i branschen, säger hon.

Viktigt att visa stöd

Denise Gartz seminarium kommer till stora delar fokusera på kränkningar, mobbning och diskutera lösningar på problemen. Hon kommer även att prata om egna erfarenheter från sina snart tio år i branschen.

– Mitt seminarium kommer att handla om alla former av kränkningar och mobbning. Det gäller exempelvis rasism, homofobi och sexuella trakasserier. Det spelar ingen roll om det är män mot kvinnor, kvinnor mot män, kvinnor mot kvinnor eller män mot män, säger hon.

Elektrikerbranschen består av 3,9 procent kvinnor. Trots att fler kvinnor lockas till branschen idag så är vi fortfarande en kraftig minoritet vilket gör att det är svårt att få sin röst hörd, de som måste ta steget fram och göra något är männen, menar Denise Gartz.

– Många gånger går kränkningar under radarn vilket jag själv känt av. Det är inte så att det händer när man är står i en stor grupp av kollegor utan oftast sker det när man är ensam och sårbar och då syns det inte lika tydligt. Som tur är har jag känt ett starkt stöd från mitt företag och mina kollegor, men jag är övertygad om att inte alla kan känna det, säger hon och fortsätter:

– Det är extremt viktigt att visa stöd till en person som blir utsatt och att få den att känna att den har rätt till sin åsikt och känsla. För många gånger går vi in i oss själv och letar efter problem och det för sällan något bra med sig.

Sudda ut machokulturen

Allt fler företag i branschen vill ha en större mångfald och fler tjejer på sina arbetsplatser. Men det finns utmaningar och enligt Denise Gartz är det inte alltid en så attraktiv arbetsmiljö tjejerna kommer till.

– Jag kan räkna på en hand hur många gånger jag som tjej under mina nio år i branschen fått ett eget omklädningsrum. För att få ett omklädningsrum som inte består av en smutsig toalett eller en mörk skrubb utan skåp måste man många gånger på dagens arbetsplatser stå på sig och påminna flera gånger. Det är inte okej, säger man till från början så ska det vara fixat när man kommer till arbetsplatsen. En arbetsplats är till för alla och då ska man få samma förutsättningar, säger hon.

Avslutningsvis lyfter Denise Gartz fram vikten av att sudda ut den bild som många har av en byggarbetsplats.

– Vi måste börja hämma den machokultur som lever kvar än i dag. Mångas bild av en byggarbetsplats är att det är skitigt och med hårda karlakarlar som går runt i blåställ och med lössnus upptryckt under läppen. Det är en accepterad bild och det är ”så det ska vara”. Men som dagens samhälle ser ut så funkar inte det. Det måste vara okej för en kille att visa känslor och säga till om man tar illa vid, säger hon.

#elmässan
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0