Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Belysning, trygghet och IoT. Det är grundstenarna bakom BETRIOT. BETRIOT är ett projekt där Light Bureau, Tryggare Sverige och Solna stad tillsammans forskat på fördelarna bakom smart belysning, samt vad som krävs av de kommunala organisationerna för att kunna forma framtidens belysningssystem. I oktober talar två av projektets huvudpersoner på Elmässan.
– BETRIOT är namnet på ett forskningsprojekt som vi genomförde mellan 2023 och 2024. Målet var att öka kunskapen om hur en kommun kan arbeta med smart belysning för att öka säkerheten och tryggheten i den offentliga miljön på ett klimatsmart och jämlikt sätt. Idén kom till under energikrisen när elpriserna sköt i höjden och vi såg hur kommuner runt omkring i Sverige valde att släcka sin belysning för att spara pengar, berättar Joakim Rydén, Senior Ljusdesigner på Light Bureau, och fortsätter:
– Vi ville visa att man i stället kan använda modern teknik, exempelvis lösningar för dimrad belysning, samtidigt som vi ville visa att belysningen går att utveckla i en mycket större utsträckning. Använder man sig av smart belysning kan man göra betydligt större besparingar i alla led.
Utöver Joakim Rydén leddes forskningen av Marika Haug, kriminolog på Tryggare Sverige, och Marika Andersson, belysningsingenjör på Solna stad. På Elmässan, den 17e oktober på Kistamässan, kommer både Marika Haug och Joakim Rydén att finnas på plats för att tala om projektet.
Samtidigt som man ville påvisa fördelarna med smart belysning såg man att de tekniska systemen kan uppfattas som komplexa och svåra att förstå. Det gjorde att man ville underlätta för användaren genom att dela kunskapen på ett lättillgängligt sätt. Därför tog man fram en ny modell – ett slags verktyg som ska vägleda kommunen mot framtidens belysning. Modellen består av fyra steg där varje steg markerar vilka krav som ställs på den kommunala organisationen.
– Först och främst har vi steg 1 – Genomtänkt, ett steg som handlar om att lägga grunden för framtidens belysning. Här handlar det om att fatta genomtänkta beslut och att välja teknik som möjliggör för en smart anläggning. Nästa steg, Anpassad, handlar om att man börjat anpassa belysningen på enstaka platser, men att den ännu inte är uppkopplad i ett smart system. Här befinner sig många kommuner idag, säger Joakim Rydén.
I steg 3 – Smart, har kommunen börjat använda den smarta tekniken. Här pratar alla enheter i anläggningen med varandra trådlöst, samtidigt som man kan styra alla delar i anläggningen från en central punkt. Hit får man larm och felrapporter i realtid.
– Sedan följer steg 4 – Överskridande, ett steg där man tar belysningen ännu längre. Här kopplas alla kommunens olika anläggningar, inte bara belysningen, ihop i ett överordnat centralt styrsystem vilket innebär att man kan styra alla kommunens anläggningar från ett ställe. Samtidigt kan systemen styra och integrera med varandra, berättar Joakim Rydén och tillägger:
– Det ger ytterligare synergier för kommunen, men det blir också ett helt nytt tänk vilket kräver en stor organisatorisk förändring. För de smarta systemen behöver man också prioritera datasäkerheten som en
viktigare fråga. Detta eftersom smarta system och datasäkerhet går hand i hand. Det är något som EU arbetar med för att sätta regler och riktlinjer.
För att komma fram till resultaten och kunna framställa den vägledande modellen intervjuade forskningsprojektet både branschföreträdare, kommunala representanter, beställare och särskilt sårbara målgrupper. Likaså har man gått igenom tidigare forskning och exempel på projekt där smart belysning testats.
– Med våra studier har vi visat att smart belysning är viktig för både trygghet, säkerhet, trivsel, energibesparingar och kostnadsbesparingar. Och då ingen liknande forskning gjorts på just smart belysning för trygghet och säkerhet kan vi konstatera att BETRIOT är ganska banbrytande. Projektet visar vägen framåt – och vi kan tydligt se att smart belysning är framtidens belysning.
Hur har kommunerna mottagit forskningen?
– Kommunerna har idag kommit olika långt i sin utveckling av smart belysning. När vi först lanserade hemsidan genomförde vi ett webbinarium med över 100 deltagare. Här hade vi intressenter från kommuner som lyssnade och som gav oss väldigt positiv feedback på det vi gjort. Men vi vill såklart nå ut ännu mer. Det finns mycket att göra och vi ser ett stort behov av lättillgänglig och oberoende information hos kommunerna, avslutar Joakim Rydén.
Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB