Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Även om Sverige ligger efter många jämförbara länder så fortsätter antalet installationer av solcellsanläggningar att öka. 2023 blev ett rekordår och för att nå framtidens klimatmål måste utvecklingen fortsätta i samma riktning. Det menar Oskar Öhrman, tekniskt ansvarig på Svensk Solenergi, som under Fastighetsmässan kommer ge tips och råd till de som vill investera i en solcellsanläggning.
En solcellsinstallation kan bli fantastisk på många sätt menar Oskar Öhrman. Men då handlar det framför allt om att installationen sker på rätt sätt då det är vid utförandet som det slarvas mest och kan bli fel. Därför är valet av leverantör ett av de viktigaste momenten när det kommer till installation av solceller enligt honom.
– Ska man ta in någon så ska man välja en leverantör som jobbar systematiskt med kvalité i utförandet och som har egenkontroll samt gör uppföljningar av arbetet. Ett tips till fastighetsägare och andra som funderar på att installera solceller är att utvärdera leverantörerna innan man väljer, säger Oskar Öhrman och fortsätter:
– Många fel beror på att installationen har gått för snabbt. Anlita inte första bästa, välj någon som lägger tid på installationsarbetet. Det är viktigt att ha tålamod.
En korrekt installerad och underhållen solcellsanläggning har en livstid på runt 25–30 år enligt Oskar Öhrman. Men anläggningen kan leva betydligt längre än så.
– Sveriges äldsta anläggning är 40 år gammal och den producerar fortfarande bra, säger han.
Certifierande montörer
Vidare menar Oskar Öhrman att man bör anlita något av Svensk Solenergis medlemsföretag vid installation av en solcellsanläggning.
– Vi gör kontroller på alla medlemmar och de skriver under en uppförande kod. Dessutom har vi en certifiering för solcellsmontörer och vi anser att man bör använda sig av ett sådant företag som har certifierande montörer, säger han, och fortsätter:
– Efter installationen får fastighetsägaren dokumentation för att underlätta underhållet under anläggningens livstid.
För Sverige handlar en stor del av utvecklingen om att minska utsläppen genom att elektrifiera transporter och inom industrisektorn. Då är behovet av billig el stort menar Oskar Öhrman.
– Med höga elpriser kommer elektrifieringen att bromsas upp. Vi behöver mycket billig el och att den ska komma snabbt. Solkraften det snabbaste sättet att bygga ut svensk elproduktion. Även om det inte är en helhetslösning för Sverige är det ett väldigt underutnyttjat kraftslag som har stor potential, säger han och fortsätter:
– 2023 har varit ett rekordår när det kommer till installationer av solceller. Även solparkssidan är glödhet i Sverige, det är många som vill bygga och utvecklingen går starkt framåt.
Men det finns utmaningar. Enligt Svenska kraftnäts framtidsscenario kan elanvändningen dubblas till 2045 och svensk industri har för avsikt att öka användningen med 70 terawattimmar till 2030.
– Det kommer bli svårt att möta. Vi behöver mycket högre elproduktion och det vi kan få till innan 2030 är vind- och solkraft. Det kommer vara tufft men det är görbart. Ju mer elproduktion vi kan få till, desto snabbare kommer omställningen att ske, säger Oskar Öhrman och avslutar:
– En annan utmaning är det regelverk vi har i landet som sätter stopp för utvecklingen. Det gäller bland annat 500 kilowattsgränsen som bromsar utbyggnaden för fastighetsägare som har större tak.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB