Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Att vår arbetsställning påverkar belastningen på kroppen är något som de flesta känner till, inte minst efter en pandemi där fler och fler börjat jobba hemifrån. Likaså spelar rätt belysning en stor roll för att ögonen ska slippa överansträngning, vilket annars kan orsaka besvär för både nacke, axlar och skuldror. För att undvika följderna från en felaktig belysning finns riskbedömningsmetoden VERAM – en metod där utbildade personer kan lokalisera och förhindra faktorerna som är källan till dålig belysning.
– När vi tänker på ljus och belysning så är vår kunskap att ifrågasätta ljuset både låg och eftersatt. Om man frågar en person vad bra ljud är så har de flesta rätt bra koll, men när man ställer samma fråga kring ljus så finns inte samma preferensram. Därför tog vi fram VERAM – världens första synergonomiska riskbedömningsmetod, berättar Hillevi Hemphälä, universitetslektor vid Linköpings Universitet med forskningsområde synergonomi och ljusets påverkan på människan.
Forskningen gällande den synergonomiska riskbedömningsmetoden har pågått sedan 2014 och 2019 kunde den stora versionen publiceras för användning. Sedan dess har metoden fortsatt att utvecklas och nu pågår arbetet med att ta få ut metoden på den internationella marknaden.
– När det kommer till ljuset så handlar det om att man i många fall har en dålig visuell miljö. Kanske rör det sig om en bländande, felplacerad armatur eller att man har flimmer som gör att ögonen behöver anstränga sig mer än vad de borde. Anstränger man ögonen för mycket ökar muskelaktiviteten i nacke, axlar och skuldror vilket kan leda till allt från huvudvärk till muskelsmärta, säger Hillevi Hemphälä.
I och med metoden har cirka 100 anställda i företagshälsovården utbildats till att kunna utföra riskbedömningarna, med det gemensamma målet att minska mängden besvär kopplat till ljus. Likaså ska ett bättre ljus bidra till en högre trivsel hos de anställda.
– Det här ger helt enkelt en win-win situation. Har man en bra visuell miljö så ökar effektiviteten och prestationsförmågan bland de anställda, samtidigt som den anställdes välbefinnande ökar. Det gör i sin tur att besvären på arbetsplatsen minskar.
VERAM riktar sig till alla typer av arbetsplatser och själva metoden består av åtta bedömningspunkter. Till att börja med innehåller metoden en enkät som arbetstagarna får besvara och sedan kommer någon utbildad på metoden ut till arbetsplatsen.
– Utöver bländande eller flimrande ljus kollar man på saker som belysningsstyrka, färg på inredningen i rummet och hur skärmar är placerade eller arbetsplatsen är utformad. Allt detta kan vara med och påverka kvaliteten på ljuset, säger Hillevi Hemphälä.
Just flimmer är något som Hillevi Hemphälä menar kan vara knepigt eftersom det finns flimmer från LED-lampor, TLM (Temporala Ljus Modulationer) som är icke visuellt. Det innebär att flimret inte behöver synas med blotta ögat men det påverkar ändå hjärnans aktivitet.
– För en del individer stör den här typen av flimmer inte alls men för en del blir det jättekraftiga reaktioner. Mellan 20-40 procent av oss får en kraftigt förhöjd reaktion på visuella faktorer som flimmer och bländning. Därför är det otroligt viktigt att man aldrig glömmer bort ljuset. Det spelar stor roll för att en arbetsplats ska nå sin högsta potential, avslutar hon.
Fakta: Metodens 8 bedömningspunker
Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB