Mässor
3 min lästid

Gängkriminalitet – en högaktuell fråga för fastighetsbranschen

29:e januari 2024, 11:10
Gängkriminalitet – en högaktuell fråga för fastighetsbranschen
Evin Cetin, jurist och författare av boken ”Mitt ibland oss”. Foto: Pressbild.
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Under Fastighetsmässans andra dag gästas mässan av Evin Cetin som under flera år studerat hur gängkriminalitet och våld kan frodas mitt ibland oss. I sitt för detta jobb som advokat har Evin Cetin mött både offren, de som beställer morden och de som rekryterar barn in till narkotikahandeln. För att dela med sig av sina erfarenheter har hon, tillsammans med Jens Liljestrand, publicerat boken ”Mitt ibland oss”.

– Det är extremt oroande att höra om bristen på framtidstro – att det finns ungdomar i åldrarna 17-19 som inte tror att de kommer uppleva sin 25-årsdag. De tror helt enkelt att de kommer bli avrättade innan dess. För mig är det en chockartad verklighet som visar hur extremt det faktiskt är, säger Evin Cetin och tillägger:

– Ett stort problem som jag upplever när jag pratar med barn och unga på skolor i utsatta områden, är att barnens egna förslag på lösning är att man borde sänka åldern för barn att få börja jobba. Det är ganska ovärdigt i ett land som Sverige – att barnen är så pass medvetna om pengafrågan att de önskar en sänkt ålder för arbete. Sanningen är att det här är barn som växt upp med föräldrar som inte fått någon möjlighet att komma ut i arbete, vilket lett till att vi behöver fokusera på konsekvenserna av utanförskapet för barn och ungdomar i de särskilt utsatta områdena.

Tidiga varningssignaler

Enligt Evin Cetin finns ett historiskt datum, 10 mars 2010, då polismästare Carin Götblad presenterade en utredning som visade att 5 000 barn och unga var på väg in i kriminalitet.

– Det här var en statlig utredning som presenterades i all nationell media men trots utredningen gjordes inget åt saken. Vi hade alltså tydliga varningssignaler redan 2010 men på grund av passiviteten kunde fler och fler ungdomar rekryteras in till kriminaliteten. På så sätt har gängkriminaliteten kunnat ta över område efter område, säger hon.

Fastighetsbranschens lokaler – narkotikahandelns arbetsplats

Utöver sin bok kommer Evin Cetin att prata om gängkriminalitetens direkta påverkan på fastighetsbranschen, och hon kommer även prata om hur branschen kan verka förebyggande.

– Att fastighetsbranschen påverkas syns tydligt när man får ett särskilt utsatt område på polisens lista. Detta eftersom värdet på fastigheterna sänks när allt färre vill bo eller verka i området. Vi har tyvärr också ett stort problem i att barn och unga använder fastighetsbranschens källarlokaler eller trappuppgångar som arbetsplatser, vilket möjliggör att narkotikaförsäljning eller lagerhållning av olagliga varor kan ske mitt ibland oss.

Hur kan fastighetsbranschen hjälpa till att förebygga problemen?

– Jag tror att man behöver fungera kring polisens visitationszoner, här kan ju även ett fastighetsbestånd befinna sig. Man behöver också vara med och skapa en framtidstro där man ger barn och unga en möjlighet att bli delaktiga i samhället. Jag tycker att fastighetsbranschen kan vara en viktig motor i arbetet, dels eftersom man har kapital – dels genom att vara med och driva fram vad vi kan göra för den unga befolkningen i de särskilt utsatta områdena, svarar Evin Cetin och tillägger:

– Exempelvis är 47 procent av befolkningen i Rinkeby under 25 år och i Angered är 50 procent av befolkningen under 30. Det innebär att det är en ung befolkning som bor i områdena och här behöver vi en nationell lösning kring hur vi gör med barnen i området. Det tycker jag att fastighetsbranschen är en viktig del i.

#fastighetsmässan #fastighetsmässan syd
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0