Mässor
3 min lästid

Ljusexperten: ”Går att göra stora besparingar – med fler lampor”

16:e januari 2024, 10:30
Ljusexperten: ”Går att göra stora besparingar – med fler lampor”
Jim Collin, delägare och ansvarig för ljus på Annell Ljus och Form. Bildkälla: Annell Ljus och Form.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

En av deltagarna som kommer prata på Elmässan är Jim Collin, delägare och ansvarig för ljus på Annell Ljus och Form. Han kommer bland annat prata om hur både bostads- och fastighetsägare över tid kan spara både pengar och minska sin energianvändning.

– Hittar man en ljuslösning som är mer anpassad efter verksamhetens behov än bara fastigheten i sig kan man spara stora mängder energi. Ha hellre fler lampor än en stor, och även om det kostar mer vid investeringstillfället så kommer det ge tillbaka investeringen flera gånger om under fastighetens livslängd, säger han och fortsätter:

– Tittar man exempelvis på en lägenhet, sätt hellre upp fler lampor som lyser upp vardagsrummet och har en specifik uppgift i stället för en stor lampa i mitten. Då kan man kontrollera vart man vill ha belysningen i stället för att ha lampan på hela tiden, vilket i sin tur gör att man sparar mängder med energi.

Jim Collin menar att det skulle kunna gå att spara in hälften av den energi som vi lägger på belysning i Sverige varje år. Det skulle motsvara att en kärnkraftreaktor inte behöver vara i gång.

– Men i grund och botten handlar det om att vi är evolutionärt skapta för att vara utomhus men placerat oss själva inomhus, satt upp väggar och blockat det naturligt ljus, säger han.

Som en klarblå himmel

Belysningen påverkar både vårt humör och hur vi mår enligt Jim Collin som vidare berättar att man kan jämföra bra belysning med en klarblå himmel, medan dålig belysning påminner mer om en gråmulen dag.

– Grundförutsättningarna för ens mående, glädje och effektivitet stärks genom att ha en bra belysning. I nästan alla lägen där vi mår bra har vi inte en gråmulen himmel. Det gråa känns tråkigt och något som är viktigt är riktningen på ljuset, säger Jim Collin och tillägger:

– Att ha ljuset mer uppdelat och flera ljuspunkter tillsammans med ett riktat ljus tar fram texturer och material. Med ett diffust ljus blir allting tillplattat.

Det kalla svenska, och ofta gråa klimatet, gör att vi har ett större behov av att komma in och värma oss än i andra länder runt till exempel medelhavet. Och även om man tittar på byggbranschen, där majoriteten av dagens lösningar utgörs av lysande fyrkantiga LED-plattor, anser Jim Collin att Sverige ligger längre fram än många andra när det kommer till hur vi använder oss av belysning.

– Vi har ett större behov i grunden och ser man till våra hemmamiljöer är vi mycket mer ombonade än vad man är generellt sett ur ett internationellt perspektiv. Men när det kommer till kontor och offentliga miljöer är vi inte lika långt fram, säger han och avslutar:

– Det finns ett latent behov som håller på att uppdagas när det kommer till belysning. Och det ligger i allas intresse att hitta bättre lösningar som både är positivt för medarbetare och slutkunder som i sin tur kan tjäna mer pengar.

#annell ljus och form #elmässan
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0