Mässor
4 min lästid

Social hållbarhet ger affärsnytta för fastighetsägarna

15:e januari 2024, 10:26
Social hållbarhet ger affärsnytta för fastighetsägarna
Jorunn Rådberg, hållbarhetsutvecklare på Victoriahem. Bildkälla: Victoriahem.

Det menar Jorunn Rådberg, tidigare bosocial chef och nu hållbarhetsutvecklare på Victoriahem, som under FastighetsMässan kommer prata både om att samarbeta och vikten av social hållbarhet.

– Jag brukar säga att det är en dålig idé att inte arbeta med social hållbarhet. Det gör att man missar affärsmöjligheter och det har med värdet på fastigheterna att göra. Man jobbar hela tiden med att rusta upp och genomföra tekniska åtgärder för att öka värdet på husen. Men man får inte glömma att en viktig del är tryggheten och hur människor trivs. Det påverkar också driftkostnaderna, säger Jorunn Rådberg.

Vidare menar Jorunn Rådberg att det är lönsamt att ta ansvar för bostadsområdena, men man måste avgränsa och se vad ett fastighetsbolag eller en fastighetsägare kan göra.

– Vi är inte polisen, vi är inte socialtjänsten och vi är ingen idrottsförening. Men det finns mycket som fastighetsbolagen kan bidra med. Man måste våga tänka brett, säger hon och fortsätter:

– För fastighetsägare finns det också mycket som går att göra. En viktig del i det hela är att ordna sommarjobb. Det finns mycket att göra i bostadsområdena på olika sätt och då är samverkan mellan fastighetsägarna, för att skapa jobbmöjligheter för unga, ett bra början.

BID – en nyckel

Victoriahem har varit med och skapat flera Business Improvement Districts, kallat BID, vilket är en samverkansmodell för företag och fastighetsägare och något som Jorunn Rådberg anser vara en nyckel för framgång när det kommer till brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i bostadsområdena.

– Man måste kroka arm och ta ett gemensamt ansvar. Mindre föreningar kan också vara med och mot en liten avgift får de med sig hela lokalsamhället och de som kan området. Kommunerna är med ibland och stöttar BID-föreningarna och bidrar till aktiviteter som just sommarjobb, säger hon och fortsätter:

– När ungdomarna får jobb i bostadsområdet kan de själva se effekten som blir om de exempelvis målat, lagat eller reparerat något. Man bidrar till sitt eget område vilket i sin tur kan leda till minskad skadegörelse då det är ungdomarna själva som skapat. Det blir en win-win för alla.

Fastighetsägarna är motorn

Jorunn Rådberg berättar om en rapport som släpptes 2020 av kriminologer från Malmö universitet som tar upp tre användbara delar för att vända utvecklingen i ett, enligt polisen, utsatt område. De tre punkterna är: stärka den institutionella förmågan, det vill säga få in samhällets resurser och ge plats för exempelvis polis, skola och socialtjänst, stärka den kollektiva förmågan samt stärka individens förmåga.

– Det handlar om att stärka individerna och deras förmåga, se till att de möts och lär känna varandra i områdena och då har vi som fastighetsbolag en viktig roll. Vi måste kliva in och vara viktiga och ta ansvar i områdena som samhället backat ut ur där exempelvis fritidsgårdar lagts ned, säger Jorunn Rådberg.

När det kommer till utsatta områden så anser Jorunn Rådberg att det är mycket som går åt rätt håll och att polisens rapportering är lite väl dyster.

– De är försiktiga med att förflytta området till en annan kategori och när man frågar dem varför så är svaret att risken att problemen återkommer är för stor. Titta på Herrgården i Rosengård som dåvarande

Victoria Park köpte för runt 10 år sedan. Där har utvecklingen tydligt gått åt rätt håll vilket uppmärksammats i olika medier, säger hon och avslutar:

– Fastighetsägarna är motorn i det här arbetet. Vi har resurserna, kontakterna och kunskapen. Lägg pengar på social hållbarhet och våga vara länken mellan området, hyresgästerna, kommunerna och polisen.

#fastighetmässan #fastighetsmässan syd #victoriahem
Christopher Blanck