Byggmässor
2 min lästid

"Man bör se över hela konceptet med skyddsrum"

29:e augusti 2023, 09:26
Lars Wilderäng. Foto: Kajsa Göransson.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Det menar Lars Wilderäng, författare och föreläsare, som under FastighetsMässan i Göteborg den 13-14 september kommer prata om både skyddsrum och sina erfarenheter från Ukraina.

– Rent tekniskt så är MSB:s krav på skyddsrum korrekta men de funkar inte i sociala sammanhang.

Skyddsrummen är framför allt för trångt designade och man bör se över hur hela konceptet med skyddsrum är tänkt att fungera, säger Lars Wilderäng, och fortsätter:

– Jag vet att man tittar statusen och inventerar de miljontals skyddsplatser vi har i dagsläget. De flesta är inte alls redo att användas utan de används mer som källarförråd och måste rensas.

Lars Wilderäng har varit i Ukraina när flyglarmen kommer och han berättar befolkningen inte alla tar sig till skyddsrummen.

– Det funkar helt enkelt inte att alltid springa varje gång det kommer ett flyglarm, säger han.

En annan lösning för att skydda sig är tvåväggsprincipen, som innebär att ha två dörrar mellan sig och utomhus.

– Det skyddar inte mot en direktträff, men det skyddar mot splitter, säger Lars Wilderäng.

”Ingen universell lösning”

Ett skyddsrum är designat för att både klara av en explosion och om byggnaden ovanpå rasar samman. Dessutom har de en stark psykologisk faktor – där de bidrar till att man känner en trygghet för att skyddsrummet finns menar Lars Wilderäng.

– Vi har skyddsplatser för miljoner – men de finns där man bor och där är man inte alltid. Det behöver finns på både arbetsplats och skolor för att hålla samhället vid liv, säger han, och fortsätter:

– Ett skyddsrum är inte en universell lösning på problemet heller. Det viktiga är att man söker skydd – och då inte nödvändigtvis ett skyddsrum. Då kan det fungera lika bra med ett underjordiskt garage eller ett källarrum.

Vad mer kan man göra för att höja säkerheten?

– Räddningstjänsten behöver förstärkas. Om ett höghus kollapsar på grund av bombning så behöver man söka igenom rasmassorna och det kan ta flera dagar. Därför behöver räddningstjänsten i krig förstärkas så att det går snabbare. Sedan är luftvärn det bästa skyddet och som hindrar mer skador.

#fastighetsmässan #msb #skyddsrum
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0