Mässor
2 min lästid

Anna Kinberg Batra: ”Fastighetsbranschen har en nyckelroll i den gröna omställningen”

16:e november 2021, 11:35
Anna Kinberg Batra: ”Fastighetsbranschen har en nyckelroll i den gröna omställningen”
Pressbild Anna Kinberg Batra
Rebecca Bornlid Lesseur Rebecca Bornlid Lesseur
Like 0

Efter att Anna Kinberg Batra lämnade rollen som Moderaternas partiledare har hon engagerat sig på flera sätt inom klimatfrågan. I mars 2021 valdes hon till styrelseordförande för Svensk Solenergi. Sommaren dessförinnan blev hon vald till styrelseordförande för Soltech Energy.

Det finns flera anledningar till att Anna Kinberg Batra fick dessa ordförandeposter. Utöver hennes tidigare roll som partiledare har hon en bred kunskap om näringslivet och ett driv för att arbeta mot samhällsförbättring.

Vad var det som fick dig att engagera dig i Soltech Energy och Svensk Solenergi?

– Engagerade entreprenörer och att det är en viktig uppgift, där både företagande och politisk förändring behövs. Soltech har byggt flera av Nordens största anläggningar, bland annat åt Castellum som vunnit flera utmärkelser som mest hållbara fastighetsbolag.

Anna Kinberg Batra kommer delta i paneldebatten ”Vad är lösningen för framtidens energi” och kommer ha en programpunkt tillsammans med Svensk Solenergis VD, Anna Werner. Hon berättar att hon ser fram mot båda programpunkterna och att få föra en diskussion med branschen.

Vid paneldebatten kommer hon fokusera på framtidens fastighetsbyggande.

– Ja, hur man kan både bygga och använda befintliga hus mer klimatsmart, utan att det vare sig luktar eller låter.

”Då blir det sol!”

Anna Kinberg Batra berättar att hennes ordföranderoller innebär att hon är med och driver frågor i en tillväxtbransch som gör samhällsnytta. Hon och Anna Werner kommer prata om deras hjärtefråga under Fastighetsmässan.

– Då blir det sol! Som Sverige knappt börjat använda, trots att vi har elkris och skulle behöva allt fossilfritt vi kan producera.

I år kommer det ligga mycket fokus på hållbarhet på Fastighetsmässan. Vilka utmaningar tror du kommer vara mest påtagliga inom fastighetsbranschen nu de kommande åren?

– Den. Och samhällsförändring efter Corona. Jag tror vi kommer tillbaka till kontoren men med förändrade vanor, fortsätter handla mer elektroniskt och mindre i butik och elektrifierar våra transportsystem. Det kommer förändra våra samhällen, där fastighetsbranschen har en helt central roll.

Har du något generellt tips eller råd till enskilda fastighetsägare och förvaltare?

– Ja! Gå igenom hur ni kan göra fastigheten klimatsmart i sin helhet. Hur använder ni energi? Hur produceras den? Vad gör ni med inomhusmiljö och transporter? Och hur hänger allt detta ihop? Både teknik och tjänster utvecklas snabbt, så här finns stora möjligheter att påverka både klimat och kalkyler till de bättre.

#fastighetsmässan #hållbarhet #miljö #solceller #solenergi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0