Interior
2 min lästid

Så inreder svensken - ljust och fräscht

14:e januari 2015, 10:27
Så inreder svensken - ljust och fräscht
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Tvärtemot de senaste trenderna dominerar ljust och fräscht när svensken väljer inredning. Det visar NCC:s genomgång av hur svenskarna har valt när de köpt en nyproducerad bostad av NCC det senaste året.

För andra året i rad genomför NCC en kartläggning av inredningsvalen som de närmare tusen bostadsköparna gör när de köper en ny bostad av NCC. Bostäderna är fördelade över hela Sverige.

– Starka färger och vågade accenter finns med i diskussionerna men vår kartläggning visar att när det är dags att välja så är det inredning i en diskretare färgskala som vinner. Vi ser också att fokus har flyttats från kök till badrum, det är där man nu gör fler tillval och satsar mer pengar, säger Maria Leksell, inredningsexpert på NCC.

Den lantliga stilen har minskat något jämfört med förra året men är fortsatt populär i Göteborg och Malmö. Stockholmarna har lämnat detta bakom sig och gått tillbaka till en stramare stil.

Den ljusa minimalistiska stilen är en storfavorit i norr. Umeåborna är även i år de som i störst utsträckning väljer ljust och fräscht.

Ljusa kulörer är populära även i valen av vitvaror till kök, i år har intresset för vita vitvaror ökat. Särskilt förtjusta är Västeråsborna, där åtta av tio väljer vitt. Stockholm och Malmö är de orter där flest väljer rostfritt.

– Vitt är den dominerande färgen rakt igenom. Det ser vi inte bara i vitvarorna utan även i de vaniljvita parkettgolven som har ökat i år. Influenser från naturen och industrin är också något vi ser komma. Kunderna efterfrågar råa väggytor som liknar betong eller tegel, och får då tips på tapet eller färg som ger den känslan, säger Maria Leksell.

Stockholmarna är de som i störst utsträckning väljer de ljusa golven, medan Umeåbor och Uppsalabor föredrar ekparkett i standardlack.

Målade väggar är en storfavorit på alla orter utom i Umeå, där väljer 24 procent tapet på någon vägg. I Linköping är tapet mer sällsynt.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0