Infrastruktur Vägar
2 min lästid

Byggstart för den nya Flottsundsbron

19:e augusti 2015, 07:42
Byggstart för den nya Flottsundsbron
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I höst inleds det förberedande arbetet med den nya Flottsundsbron. Den nya bron ska vara klar om två år och under byggtiden hålls överfarten öppen via en provisorisk bro som ska vara på plats i december. Uppsala kommun har skrivit avtal med Peab som blir huvudentreprenör för ombyggnaden.

Flottsund har alltid varit en viktig förbindelselänk för trafik till och från Uppsala. Här har funnits en bro sedan 1600-talet, och den nuvarande bron, som byggdes 1924, har nu gjort sitt och behöver bytas ut. Den kommer att rivas när den provisoriska bron väl är på plats.

Under oktober etablerar sig entreprenören i området, det innebär bland annat att parkeringsplatsen på östra sidan stängs av helt. Sedan startar det förberedande arbetet med landfästena, både för den nya bron och för den provisoriska bro som ska vara på plats i december. När den provisoriska bron är i drift startar rivningen av den gamla bron.

-Uppsala växer och Flottsund är en viktig förbindelselänk med de södra delarna av staden, därför behöver vi en ny bro som är anpassad efter hur många som passerar där varje dag, säger Johan Lundqvist (MP) ordförande i samhälls- och miljönämnden.

Den nya bron blir bredare för att rymma både trafik och gång- och cykelbanor. Den blir högre än den gamla, den segelfria höjden blir 4,1 meter vid normalvattenstånd. Det blir lättare för fler båtar att passera Flottsund utan broöppning. Bron kommer att byggas som en så kallad klaffbro och vara fjärrmanövrerad, dvs öppnas och stängas på distans.

Området kring brofästena ska rustas upp och göras mer attraktivt och lättillgänglig.

-Meningen är att Flottsundsområdet ska bli som en förlängning av naturreservatet norra Lunsen, öster om Fyrisån, säger Johan Lundqvist. En plats där man stannar upp – inte bara passerar förbi.

Preliminär tidsplan:

  • Oktober 2015: Arbetet med den nya Flottsundsbron startar
  • Oktober 2015 till april 2016: Fyrisån är avstängd för båttrafik.
  • December 2015: provisorisk bro på plats, den gamla bron rivs.
  • Sommar 2017: Invigning av nya Flottsundsbron
#bro #byggstart #flottsundsbron #uppsala
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0