Infrastruktur Vägar
2 min lästid

E22 mellan Sölve och Stensnäs invigd

3:e december 2014, 13:58
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I dag invigdes E22 mellan Sölve och Stensnäs. Den nya sträckningen, 15 km mötesfri väg, är både snabbare och säkrare.

Sedan en vecka har trafiken nu gått längs den nya sträckningen av E22 mellan Sölve och Stensnäs. Själva vägbygget inleddes med ett symboliskt första spadtag i december 2011 och efter tre år är nu det bitvis komplicerade arbetet färdigt. Drygt 10 km väg löper över sjön Vesan som sedan snart 90 år är avsänkt med hjälp av pumpar.

– En stor del av vägen har byggts över gammal sjöbotten. Mycket arbete har gjorts så att markförhållandena ska vara stabila, som överlast och pålning. Allt arbete har gått enligt plan, mycket tack vare gott konsult- och entreprenörsarbete, berömmer Johan Wolgast, Trafikverkets projektledare.

Den nya sträckningen är 15 km lång och 19,5 m bred, har fyra körfält och är mötesfri. I anslutning till motorvägen har också byggts 3200 meter bullerskydd i form av vallar och plank, 20 nya broar och en ny trafikplats i Pukavik. Kostnaden för hela projektet har uppgått till 750 Mkr.

– Det är oerhört roligt att såhär inför vintern kunna lämna över denna vägetapp i färdigt skick till våra trafikanter. I och med detta tar vi också ytterligare ett rejält och av många efterlängtat steg i att utveckla E22 genom sydöstra Sverige, betonar Lennart Andersson, Trafikverkets regionchef.

Den tidigare sträckningen genom samhället Pukavik var hårt trafikerad med tung trafik och olycksdrabbad. De som bor här kan nu njuta av säkrare trafikmiljö, minskat buller och renare luft.

#e22
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0