Infrastruktur
2 min lästid

Regeringen satsar en miljard på vägunderhåll

7:e november 2022, 10:45
Regeringen satsar en miljard på vägunderhåll
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Foto: Pontus Lundahl / TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Satsningen gör att Trafikverket kan genomföra underhållsåtgärder som till exempel beläggningsunderhåll, linjemålning, broreparationer och trumbyten. Det bidrar till att säkerställa framkomligheten i hela landet och tryggar en konkurrenskraftig infrastruktur, menar Andreas Carlson.

– I Sverige finns en underhållsskuld när det kommer till vägnätet. Vi satsar därför en miljard kronor på utökat vägunderhåll. Det kommer bidra till att förbättra framkomligheten i hela landet och trygga en konkurrenskraftig infrastruktur. Dessutom är en väl utbyggd laddinfrastruktur för såväl lätta som tunga transporter av stor vikt för att minska utsläppen från transportsektorn, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Omprioriterar pengar

Eftersom det finns stora behov i närtid inom vägunderhållet omprioriterar regeringen en mindre del av järnvägsunderhållet, 750 miljoner, till vägunderhåll. Omfördelningen mellan väg och järnväg drabbar inte järnvägsunderhållet eftersom Trafikverket kan omsätta dessa medel i järnvägsunderhåll först flera år framåt i tider.

Därutöver avsätter regeringen ytterligare 250 miljoner kronor till vägunderhåll. Det innebär att statens medel kan användas på ett så effektivt sätt som möjligt.

Under den gemensamma presskonferensen med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) presenterades även att regeringen sänker skatten på jordbruksdiesel samt genomför en satsning på laddstationer för tunga fordon.

#regeringen #trafikverket #vägunderhåll
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0