Vägar
2 min lästid

Nya regler ska säkra bättre arbetsvillkor för yrkesförare

23:e maj 2022, 10:07
Nya regler ska säkra bättre arbetsvillkor för yrkesförare
Foto: Bertil Ericson/TT
Redaktionen Redaktionen
Like 0

I slutet av förra veckan röstade riksdagen ja till regeringens förslag om att genomföra den sista delen i EU:s mobilitetspaket för bättre arbetsvillkor för yrkesförare, rättvisare konkurrens mellan transportföretag och ökad säkerhet på vägarna.

De nya reglerna medför bland annat skärpta krav på utländska transportföretag att anmäla utstationerade arbetstagare till Arbetsmiljöverket, när förarna utför arbete under en begränsad tid åt en tjänstemottagare i Sverige. Detta utökar möjligheterna för svenska fackförbund att komma i kontakt med utländska transportföretag och ställa krav på svenska löner och villkor.

Regeringen har även beslutat om en sanktionsavgift på 60 000 kronor för utländska transportföretag som inte kan visa en kopia av en sådan utstationeringsdeklaration. Syftet är att motverka fusk och möjliggöra svenska löner och villkor för fler förare, enligt ett pressmeddelande från Infrastrukturdepartementet.

– Svenska löner och villkor ska gälla för alla som kör yrkestrafik på våra vägar. Nu inför vi höga sanktioner mot företag som fuskar och utnyttjar utländska förare, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Polisen och tullen ska säkerställa efterlevnaden genom vägkontroller där en kopia av utstationeringsdeklaration måste kunna visas upp. Transportstyrelsen ska också utarbeta en tillsynsstrategi för kontroller av utstationering av förare.

De nya reglerna börjar i huvudsak gälla den 15 juni 2022.

#böter #infrastrukturdepartementet #lastbil #regeringen #vägar
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0