Vägar
2 min lästid

Kommunen vill ha svar om fortsatt stopp för E4-bygge

4:e januari 2022, 16:53
Kommunen vill ha svar om fortsatt stopp för E4-bygge
Genrebild: Pixabay
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Det stora E4-bygget norr om Ljungby står fortsatt helt stilla sedan totalentreprenören Barslund gick i konkurs i november. Kommunen vill ha en dialog med Trafikverket om hur och när bygget kan återupptas, men än finns ingen sådan prognos.

Frustrationen hos såväl underentreprenörer som kommun och allmänhet över stoppet för ombyggnationen av E4 Ljungby-Toftanäs är ett faktum. Bygget som startade 2018 har stått stilla sedan Barslund gick i konkurs i november förra året och än lyser alla signaler om när projektet kan komma igång igen med sin frånvaro.

Nu vill kommunen ha klarhet genom att föra dialog med Trafikverket om när arbetet kan komma igång igen, samt hur involverade underentreprenörer kommer att påverkas, rapporterar P4 Kronoberg.

– Vi vill veta för våra medborgare och för våra företagares skull hur det går med innestående pengar. Hur gör man med påbörjade delprojekt, kommer dom att avslutas innan allt kickar igång igen? Det är ganska många frågor och vi har tyvärr inga svar idag, säger Magnus Gunnarsson (M) kommunalråd i Ljungby, till P4 Kronoberg.

Trafikverket kan dock än så länge inte säga något om när motorvägsbygget skulle kunna återupptas igen.

– Vi har ingen prognos nu. Vi kan inte göra någon tidplan för vi har inte alla strategier klara för oss och det går inte att säga hur lång tid det tar innan det kommer igång, säger Mattias Eriksson, projektledare för Trafikverket till Branschaktuellt.

Eriksson understryker att Trafikverket måste förhålla sig till lagen om offentlig upphandling och berättar att de för tillfället undersöker vilket lagrum som finns för att handla upp en entreprenör snabbt.

– Entreprenören gick i konkurs och vi hävde kontraktet i de kvarvarande delarna i mitten av december och räknar med att ha en strategi klar för oss i mitten av januari, men när det kommer igång och kan vara färdigställt har jag ingen aning om.

På frågan om en eventuell dialog med Ljungby kommun, utifrån uttalandet i P4 Kronoberg svarar Eriksson följande:

– Uttalanden från Ljungby kommun kommenterar jag inte över huvud taget, det får stå för dom.

#byggstopp #e4:an #konkurs #ljungby kommun #trafikverket
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0