Senaste nytt infrastruktur
2 min lästid

Skåne fortsätter satsa offensivt på på kollektivtrafiken

4:e september 2014, 13:41
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I morgon lanseras nästa Regionala Transportinfrastrukturplan för Skåne. Budgeten är ca 4, 3 miljarder och Skånes offensiva satsningar på kollektivtrafik fortsätter. Cykelsatsningen i regionen är också Sverigeledande i ambition.

Region Skåne träffar imorgon Skånes kommuner för att presentera och gå igenom RTI-planen 2014-2025. Den totala budgeten på ca 4,3 miljarder har fördelats över trafikslag och objekt över perioden. En tydlig trend är att den offensiva satsningen på kollektivtrafik fortsätter i Skåne. Både Pågatågstrafiken och busstrafiken byggs fortsatt ut och i stråk med många resenärer utan järnväg kommer regionala superbussar att startas.

– Skåne har en flerkärnig ortstruktur och det genomsyrar vår planering när det gäller trafik och infrastrukturplanering. Människor skall kunna pendla och ta sig fram på ett hållbart sätt. Bra och utvecklad kollektivtrafik är en nyckel till Skåne framtid. Mikael Stamming, Utvecklingsdirektör, Region Skåne.

En fördjupning av infrastrukturplanen är Cykelvägsplanen för samma period. Skåne har alltid legat i framkant vad gäller cykelplanering och de tre största städerna i Skåne, Malmö, Lund och Helsingborg rankas alla i topp bland Sveriges cykelstäder. I planperioden 2014-2025 satsar Region Skåne 380 miljoner på cykling som matchas av kommuneras medfinansiering och slutar på hela 760 miljoner. Totalt är det 200 miljoner mer än på förra planperioden.

– Det speciella i Skånes cykelplanering är att vi tittar på helheten. Alltså hela resan från start till mål och att vi tar ett grepp på de olika sorternas cykelresor där också kuststräckor och rekreationscykling kommer in. Sedan är det goda samarbetet med kommunerna speciellt. Alla ser nyttan och visionen av detta arbete, säger Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg, Region Skåne

#buss #kollektivtrafik #pågatåg #skåne
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0