Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Bland de fördelar en tunnelbaneförbindelse mellan Malmö och Köpenhamn skulle innebära nämns halverad restid, att Öresundsbron skulle avlastas och att tusentals arbetslösa Malmöbor skulle kunna pendla till Köpenhamn.
Nu har rapporten Finansiering, organisering och sämmhällsnyttor av Öresundsmetron satt siffror på de ekonomiska och samhälleliga konsekvenserna av förbindelsen. Rapporten innehåller en analys av hur tunnelbanan skulle kunna finansieras och vilka samhällsekonomiska effekter förbindelsen skulle få.
Bygget av Öresundsmetron beräknas kosta högst 72,3 miljarder kronor beroende på lösningsmodell. Men med biljettintäkter och driftskostnader avdragna ligger den faktiska kostnaden på mellan 11 och 15 miljarder danska kronor.
Läs också: Trafikverket om framtida kapacitet över Öresund på vår danska systersajt iradar.dk.
– Ett projekt som Öresundsmetron kan realiseras med alternativ finansiering, biljettintäkter och en välkänd organisationsmodell från både Stockholm och Köpenhamn. Försiktigt räknat blir den faktiska byggkostnaden 15 miljarder danska kronor, och de pengarna kommer att återföras till samhället, säger Leif Gjesing Hansen, projektledare för Öresundsmetron i Malmö City.
Slutsatserna i rapporten är att de direkta ekonomiska fördelarna till stor del motsvarar kostnaderna för att bygga en Öresundsmetro. Lönsamheten motsvarar liknande tunnelbaneprojekt i Köpenhamn och Stockholm. Om perspektivet vidgas till härledda socioekonomiska effekter och om effekten från tillgängligheten på den regionala arbetsmarknaden och till Köpenhamns flygplats inkluderas, så ökar lönsamheten i Öresundsmetroprojektet. I praktiken skulle det innebära att för varje investerad krona skulle man få tillbaka 1,23 kronor.
Läs också: Storköpenhamn: vi kan vinna 7,4 miljarder
Merparten av Öresundsmetrons kostnader täcks av biljettintäkter under en 40-årsperiod, medan finansieringen av anläggningen skulle kunna bestå av en kombination av medel från EU-bidrag, framtida intäkter från Öresundsbron, statlig, kommunal och regional medfinansiering, privata investerare och lån. Den totala finansieringen ska delas mellan Sverige och Danmark. I vilken andel framgår inte, eftersom 74 procent av nyttan av förbindelsen enligt beräkningar kommer att finnas på den svenska sidan.
Öresundsmetron förväntas generera cirka 9 000 fler dagliga resenärer över Öresund med kollektivtrafik än en situation utan Öresundsmetron, om öppningsåret är 2040, enligt en rapport som publicerades förra året. Mer än hälften av alla allmänna resor över södra Öresund skulle gå med Öresundsmetron, medan resten skulle använda Öresundstågen.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB