Kollektivtrafik
2 min lästid

Miljardavtal för moderniseringen av X2000

14:e april 2016, 11:55
Miljardavtal för moderniseringen av X2000
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

SJ i miljardavtal för modernisering av interiören i nya X 2000.

Som en del i moderniseringen av Sveriges snabbaste tåg X 2000, specifikt framtaget för att köra snabbt och bekvämt på den svenska järnvägen, har SJ tecknat avtal med Swedtrac RailServices AB som ingår i Knorr Bremsekoncernen. Avtalet innebär att Swedtrac leder arbetet med att skapa en helt ny interiör för SJs nya X 2000. Den totala satsningen uppgår till en dryg miljard.

– Det här är ytterligare en milstolpe i resan mot en toppmodern tågupplevelse som ska möta både affärs- och fritidsresenärernas skiftande behov, säger Crister Fritzson, SJs VD.

Mellan 2014-2019 satsar SJ drygt 3,5 miljarder på modernare teknik och ny interiör som ska ta X 2000 in i framtiden. Målet är att skapa ett tåg som har rätt kapacitet, är flexibelt, operativt kostnadseffektivt och driftsäkert.

– Den nya interiören innebär bland annat att vi utökar antalet platser med 15 procent för att möta den ökande efterfrågan på tågresor. Fler stolar är nödvändigt för att optimalt använda den allt mer begränsade spårkapaciteten. Kvalitet är fortfarande i fokus då vi med ökad komfort och den kortaste restiden möter kundernas krav och stärker vår konkurrenskraft, fortsätter Crister Fritzson.

Nya X 2000-projektet omfattar två större delar – en teknisk uppgradering där ABB ansvarar för att modernisera all teknik och en komfortuppgradering av tåget som nu Swedtrac får ansvar för.

– Avtalet med SJ är också strategiskt viktigt för vår etablering på den nordiska marknaden. Projektet kommer att genomföras i vår verkstad i Tillberga utanför Västerås, säger Micael Zetterquist, Swedtracs vd.

#infrastruktur #kollektivtrafik #modernisering #sj ab #swedtrac #x2000
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0