Kollektivtrafik
2 min lästid

BIGs förslag till Västerås Resecentrum klart

8:e juni 2015, 14:01
BIGs förslag till Västerås Resecentrum klart
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Västerås Resecentrum kommer att bli en djärv och modern byggnad med ett tak som förenar och binder samman stadskärnan med de nyare stadsdelarna vid vattnet.

Arkitektförslaget är framtaget av den danska byrån BIG, Bjarke Ingels Group i samarbete med alla aktörer, det vill säga med Västerås stad, Jernhusen, Klövern, Trafikverket och Kollektivtrafikmyndigheten.

– Framtidens Västerås Resecentrum udgør inte bare en knutpunkt for kollektiv trafiken, men et samlingssted for byens liv. Som et stykke social infrastruktur som gør trafikale nødvendigheder til sociale muligheder er Västerås udtænkt som et sammensmeltning af trafikal afvikling og menneskelig udfoldelse, säger Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG-Bjarke Ingels Group.

Arkitektförslaget kommer att ligga till grund för detaljplanearbetet som kommer att vara klart i slutet av 2016.

– Vi är väldigt nöjda med slutresultatet och är stolta över att kunna presentera ett förslag som samtliga aktörer och politiker står bakom. Ett Resecentrum som är rustat för framtiden och det ökande resandet till och från Västerås. Byggnaden kommer att vara tillgänglig för alla och bli en mötesplats som binder samman gammalt med nytt, säger Lennart Gustafsson, projektledare Resecentrum, Västerås stad.

Det kommer vara möjligt att cykla och gå över spåren längs med en terrass dygnets alla timmar. Terrassen är funktionell och trevlig, som ett sluttande torg med grönska. Grönskan binder samman Resecentrum med de båda parker som finns på varsin sida av spåren.

– Vi tror mycket på Västerås stationsområde där vi är stor markägare på södra sidan. Tillsammans med ett nytt resecentrum kan vi skapa attraktiva miljöer för framtidens företagande i kombination med moderna bostäder i en ny spännande stadsdel. Byggnationen kommer att öka Västerås attraktionskraft för etableringar, säger Hans Lindh, regionchef Klövern.

#big #jernhusen #resecentrum #västerås
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0