Kollektivtrafik
2 min lästid

Framtidens kollektivtrafik testas i Kista

26:e oktober 2020, 08:42
Framtidens kollektivtrafik testas i Kista
uppkopplade bilar i Kista
Anna Sjöström Anna Sjöström
Like 0

De närmsta två månaderna kommer två uppkopplade bilar rulla på gatorna i Kista. Det är en tjänst för framtidens kollektivtrafik som testas, där deltagarna bokar resor med en app och blir upphämtade vid större knutpunkter och körda hela vägen fram till sitt resmål.

På sikt kommer samåkningstjänster bli en del av den ordinarie kollektivtrafiken. Nu tas ett första steg mot detta i Kista.

En fokusgrupp bestående av personer som arbetar, studerar och bor i Kista får möjlighet att boka resor med två elektriska uppkopplade bilar.

Bilarna kommunicerar via mobilnätet med ett kontrolltorn, där man övervakar deras rörelser och omgivning. Det lägger grunden för att i framtiden kunna köra dessa fordon utan förare med hjälp av kontrolltornet.

Resenärerna får svara på enkätfrågor och deras resmönster kommer analyseras. Detta kommer ligga till grund för nya tester i framtiden, där fler än en resenär kan åka med åt gången.
Målet med testet är att analysera beteendemönster för samåkningstjänster inom kollektivtrafiken, hitta affärsmodeller och anpassa tekniken.

På grund av coronapandemin kan enbart deltagarna i fokusgrupperna boka resor. Dessutom har bilarna utrustats med skydd mellan förare och passagerare. Det kommer också finnas munskydd ombord.

Bakom testet står samverkansarenan Urban ICT Arena som drivs av Kista Science City AB. Projektdeltagare är trafikoperatören Keolis, Ericsson, Telia och Intel med stöd från Vinnova och Drive Sweden.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0