Kollektivtrafik
1 min lästid

Bygget av nya t-banan har startat

5:e mars 2019, 15:39
Bygget av nya t-banan har startat
Den nya tunnelbanekartan. Bild: SLL
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Idag gick startskottet för utbyggnaden av tunnelbanan där bland annat nya gula linjen till Arenastaden ingår. Byggstarten ägde rum i ett bergrum i Barkarby där de första nya tunnlarna för nya tunnelbanan ska byggas.

Bygget ska att ge Stockholmsregionen 17 nya tunnelbanestationer och cirka 180 000 nya bostäder kopplat till de framväxande nya stationerna.

– Idag är en glädjens dag. Tunnelbanan är Stockholmsregionens blodomlopp. Nu går startskottet för den historiskt stora utbyggnaden som kommer underlätta invånarnas livspussel och möjliggöra jobb, tillväxt och tusentals bostäder. Jag är mycket glad över att tillsammans med parterna – kommunerna och staten – få vara med och göra det här möjligt, säger Irene Svenonius, regionstyrelsens ordförande Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Blå linje ska byggas ut från Akalla till Barkarby och från Kungsträdgården till Nacka och Söderort. En helt ny linje ska byggas från Odenplan till Arenastaden. Den totala budgeten för utbyggnaden, enligt Stockholmsöverenskommelsen är, 30 miljarder kronor.

 

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0