Järnväg
2 min lästid

Statligt miljardstöd till spårvägsprojekt

19:e maj 2022, 10:42
Statligt miljardstöd till spårvägsprojekt
Spårvägsbyggandet påbörjas under 2025 och ska vara färdigt 2029. Bild: Uppsala kommun
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande kommenterar:

– Det här är väldigt glädjande och bekräftar att det finns ett stort behov av kapacitetsstark kollektivtrafik i form av spårväg. Arbetet med detaljplan, tillstånd och andra förberedelser för genomförande fortsätter nu och nödvändiga beslut kommer att hanteras av kommunstyrelsen, säger Erik i ett pressmeddelande.

Spårvägen ska binda samman den planerade järnvägsstationen i Bergsbrunna med Ultuna, Gottsunda och Uppsala centralstation. Skälet till att valet fallit på spårväg är att den är miljövänlig och kapacitetsstark i ett långsiktigt perspektiv, enligt kommunen.

Spårvägen ska binda samman den planerade järnvägsstationen i Bergsbrunna med Ultuna, Gottsunda och Uppsala centralstation. Foto: Uppsala kommun

Enligt Trafikverkets chef för nationell planering, Lennart Kalander, är miljardsumman den hittills största paketsatsningen de senaste åren.

– Det är positivt att Trafikverket kan stötta en hållbar stadsutveckling genom stadsmiljöavtalen. Uppsala kommun med Region Uppsala som beviljats ett stadsmiljöavtal på över två miljarder kronor under perioden 2022–2029 för ny spårtrafik är den hittills största paketsatsningen, och bör ge god effekt i form av ökat resande med kollektivtrafik och även fler cykelresor. Motprestationer och effektbedömningar ingår i avtalet, säger Lennart Kalander.

Ytterligare stadsmiljöavtal kommer att sökas för ändhållplatserna vid Uppsala C, Uppsala S och den nya järnvägsstationen vid Bergsbrunna.

#byggnationer #byggprojekt #kollektivtrafik #spårväg #trafikverket #uppsala
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0