Kollektivtrafik
16:e maj 20222 min lästid

Skånetrafiken tecknar tillfälligt avtal med Keolis

16:e maj 20222 min lästid
Skånetrafiken tecknar tillfälligt avtal med Keolis
Elbuss Eslöv. Bild: Skånetrafiken
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Tilldelningsbeslutet som Skånetrafiken meddelade Keolis avseende buss och spårvägstrafik i Lund har överklagats av Vy Buss AB. Nu meddelar Skånetrafiken att man säkrar att Lunds nya stadstrafik kan starta, samt att de nya bussarna beställs och levereras i tid till trafikstarten i augusti nästa år genom ett tillfälligt avtal med Keolis.

– Vi agerar och säkerställer att Lunds invånare kan resa kollektivt även nästa höst, då med ännu högre krav på kundvänlighet, punktlighet och bättre, tystare fordon, säger Saman Tondnevis, chef för Affärsområde Buss på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande om avtalet.

Upphandlingen av Lunds nya stadstrafik är överprövad och handläggningstiderna i Förvaltningsrätten medför risken att Skånetrafiken står utan bussar och avtal när nuvarande avtal är slut i augusti 2023. Därav beslutet att skriva ett tillfälligt avtal med Keolis, i väntan på förvaltningsrättens dom.

– Vi tror mycket på den nya stadstrafiken i Lund och den kommer att göra en stor och positiv skillnad för Lundabornas resor och miljö i många år. Därför är det väldigt viktigt att Skånetrafiken säkerställer att trafiken kan starta som planerat, säger Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförande.

Fakta
  • Skånetrafiken har handlat upp Lunds stadstrafik på nytt eftersom nuvarande avtal går ut i augusti 2023. Resultatet blev att Keolis Sverige AB i januari i år vann i konkurrens.
  • En av anbudsgivarna överklagade januari till förvaltningsrätten i Malmö, vars dom ännu inte har meddelats. Det gör att Skånetrafiken inte kan fullfölja affären, utan tvingas till ett tillfälligt avtal för att säkerställa att Lund har stadstrafik när nuvarande avtal går ut i augusti 2023. Skånetrafiken avvaktar i övrigt den rättsliga process som nu pågår.
  • I dag drivs stadsbussarna med gas. Vid trafikstarten blir det 100 procent elbussar i Lunds stadstrafik.
  • Det blir nya elbussar med tydliga miljökrav, dels 45 stycken 12-meters bussar med låggolv, dels 12 stycken 18-meters ledbussar med låggolv. Det finns ett s k gummiband i avtalet med möjlighet till fler bussar om det skulle behövas.
  • Större yta med låggolv vilket gör det enklare för bland annat resenärer med rollator och barnvagn. Möjlighet till 6 sittplatser för personer med rörelsehinder i stället för dagens 2 på de stora bussarna.
  • Fler hållplatser kommer att förlängas, tillgänglighetsanpassas och utrustas med realtidsutrustning längs med linje 3:s körväg.
  • Hårdare krav på punktlighet, utförd trafik och kundnöjdhet.

Källa: Skånetrafiken

#avtal #keolis #skånetrafiken
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0