Kollektivtrafik
2 min lästid

Ramboll och AFRY vinner uppdrag om ny tunnelbana

10:e februari 2022, 08:27
Ramboll och AFRY vinner uppdrag om ny tunnelbana
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Den nya tunnelbanelinjen får nya stationer vid Fridhemsplan, Liljeholmen, Årstafältet, Årstaberg, Östberga och Älvsjö, vilket innebär fyra helt nya tunnelbanestationer och två nya stationer i anslutning till nuvarande.

I uppdraget ingår att ansvara för produktionsfrågor som byggbarhet, masshantering, livscykelkostnad, energibalansräkning, kostnad, tidplan samt lokalisering av etableringsområden och arbetstunnlar för att realisera en förlängning av tunnelbanan från Fridhemsplan till Älvsjö. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Det här projektet har stor betydelse för kollektivtrafiken i Stockholm när staden nu får sin första helt nya tunnelbanelinje sedan 1960-talet. Vi är otroligt glada att tillsammans med vår samarbetspartner Ramboll få förtroendet att bidra till att främja det klimatsmarta resandet och accelerera omställningen till ett hållbart samhälle, säger Folke Sandberg, affärsområdeschef på Transportation på AFRY.

Uppdraget koordinerar och styr även hållbarhetsfrågorna i hela projektet, vilket innebär att projektmål för sociala, ekologiska och ekonomiska frågor formuleras och följs upp kontinuerligt. Exempel på områden som ingår är klimatnytta, tillgänglighet och robusthet. Indikatorer för certifieringen Ceequals inarbetas i detta.

– På Ramboll har vi alltid arbetat för att utveckla samhällen där både människor och miljö kan blomstra. Därför ser vi särskilt fram emot att få jobba in olika hållbarhetsaspekter i genomförandefrågorna, tillsammans med AFRY. Det är en nyckel till att bygga in ett ansvarsfullt och framtidssäkrande tänk i helheten och driva ett hållbart projekt i slutändan, säger Åsa Zeinetz, chef för Ramboll Transport i Sverige.

Planerad byggstart är 2025 och planerad trafikstart är 2034.

#afry #Älvsjö #fridhemsplan #ramboll #tunnelbana
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0