Järnväg
3 min lästid

Alstom levererar nästa generations höghastighetståg

29:e augusti 2016, 08:10
Alstom levererar nästa generations höghastighetståg
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Alstom och Amtrak har idag, den 29e augusti, tecknat ett kontrakt där Alstom ska designa och bygga 28 nya höghastighetståg, som kommer att köras i den nordöstra korridoren (Northeast Corridor, NEC) mellan Boston och Washington DC i USA.

Amtrak och Alstom har också tecknat ett långsiktigt avtal för teknisk support och leverans av reservdelar för underhållet av de nya tågen. De båda kontraktet är värda 1,8 miljarder euro.

Den nordöstra korridoren omfattar cirka 730 km (457 miles) (1) . På bara tio år har antalet passagerare ökat från 2,5 miljoner år 2004 till 3,5 miljoner år 2014. För att förnya och utöka sin premiumprodukt har Amtrak nu beslutat att köpa nya tåg för att ersätta de befintliga Acela tågen (2) , vilket kommer att öka passagerarkapaciteten, minimera restiderna, minska rörelsekostnaderna och förbättra energieffektiviteten.

Tågen som nu beställts av Amtrak kallas Avelia Liberty och är den senaste utvecklingen av Alstoms höghastighetståg Avelia. De nya tågen kommer att kunna ta upp till 33 procent fler passagerare än de nuvarande Acela-tågen. Tågen består av en innovativ kompakt dragenhet (lok) och nio passagerarvagnar, med möjlighet att lägga till ytterligare tre. Tåget kan köras i hastigheter upp till 300 km/h (186 mph), men kommer inledningsvis att köra med en maximal hastighet på 257 km/h (160 mph). Dessutom är varje vagn utrustad med Alstoms särskilda Crash Energy Management (CEM) system.

En annan viktig funktion är tågvagnarnas ledade utformning som ger större stabilitet och passagerarkomfort samtidigt som det förhindrar olyckor där tåget viks som en fällkniv eller välter. Tåget är också byggt med Alstoms innovativa Tiltronix tiltteknik, som gör det möjligt för tåget att manövrera kurvorna säkert och mer bekvämt vid höga hastigheter.

– Både tågen och moderniseringen och förbättringen av infrastrukturen kommer att ge våra kunder de resmöjligheter och upplevelser som framtidens teknologi erbjuder, säger Amtraks President & CEO Joe Boardman

– Alstoms höghastighetståg, under varumärket Avelia, är ett av de mest avancerade, tillförlitliga och säkra tågen i världen. Avelia Liberty kommer inte bara att ge den bästa passagerarupplevelsen utan kommer också innebära ökad energieffektivitet och lägre livscykelkostnader för tågen, säger Jérôme Wallut, Senior Vice President, Alstom North-America.

De flesta av Avelia Liberty-tågen för Amtrak kommer att tillverkas i USA. De nya tågen kommer att tillverkas vid Alstoms historiska anläggning i Hornell, NY, som är 150 år gammal. De kommer att underhållas vid Amtraks depåer i Boston, New York och Washington DC enligt ett specifikt teknisk support-och reservdelsavtal i samarbete med Alstoms sajter i New York, Delaware och Illinois under en period av 15 år, med möjlighet till ytterligare 15 år. Dessa avtal kommer skapa mer än 1000 jobb i hela landet, inklusive 750 i New York, varav 400 av dem på Alstoms anläggningar.

#alstom #amtrak #infrastruktur #järnväg #usa
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0