Järnväg
1 min lästid

Viktigt spårbyte skyndas på av Trafikverket

6:e april 2016, 12:59
Viktigt spårbyte skyndas på av Trafikverket
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Trafikverket har gjort en omprioritering vilket innebär att Stambanan genom övre Norrland får två etapper spårbytta redan till sommaren.

Sträckorna som berörs av spårbytet är Storblåliden- Älvsbyn och Bastuträsk-Träskholm.

Finansiering av det dubbla spårbytet kan ske genom att Trafikverket omprioriterar i sin egen budget eller att myndigheten med tillåtelse av regeringen kan nytta anslagskrediter. Omprioriteringen hos Trafikverket är resultatet av dialog med aktörer i norra Sverige. Bland annat deltog representanter för de fem nordligaste länen, näringslivet, Norrtåg och SJ vid en träff med Trafikverkets generaldirektör i december för att föra fram vikten av att att det tidigare avbrutna spårbytet skulle återupptas och färdigställs snabbast möjligast.

Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten, är nöjd med beskedet

-Att ett dubbelt spårbyte sker så snart är mycket positivt, men än mer glädjande är att Trafikverkets klassificering av banorna nu förändras till det bättre.

Trafikverkets mål är att upprustningen av Stambanan genom övre Norrland ska vara klar till 2017, men kan inte lova exakt datum för färdigställandet så länge frågan om finansiering inte är löst.

#järnvägsprojekt #norrland #spårbyte #trafikverket
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0