Infrastruktur
2 min lästid

Klart: SL bryter med MTR i förtid

1:a november 2023, 10:40
Klart: SL bryter med MTR i förtid
Foto: Anders Wiklund/TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Från övertagandet 2016 och fram till för ett drygt år sedan, levererade MTR pendeltågstrafik av god kvalitet. Därefter har leveranserna inte nått förväntade nivåer. Orsakerna har främst varit en omfattande nationell brist på lokförare som även påverkat pendeltågen, samt brister i underhållsverksamheten, meddelar MTR i ett pressmeddelande.

– Pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen har det senaste året haft allvarliga störningar i verksamheten. Det här har påverkat våra resenärer mycket negativt. SL och MTR har under lång tid fört en konstruktiv dialog för att lösa problemen men utan kunna finna en gemensam väg framåt. Så nu väljer vi tillsammans att avsluta avtalet, säger David Lagneholm, VD SL och förvaltningschef trafikförvaltningen.

Pendeltågstrafiken kommer att drivas av ny operatör från den 3 mars 2024. Fram till dess fortsätter MTR driva pendeltågstrafiken med fokus på att säkerställa en stabil trafik till resenärerna. Operatörsbytet innebär att alla medarbetare som huvudsakligen arbetar med driften av pendeltågen erbjuds en anställning hos den nya operatören.

Situationen med allvarliga störningar och produktionsbortfall har i hög grad påverkat MTR:s avtalsmässiga ersättning. De ekonomiska konsekvenserna för MTR har varit allvarliga och ytterligare försvårat möjligheterna att leverera trafik av tillräckligt hög kvalitet. Erfarenheterna kring avtalets utformning kommer att beaktas i kommande upphandling av pendeltågstrafik.

– Vi har gjort viktiga investeringar för att långsiktigt utveckla pendeltågsverksamheten under de år som vi drivit pendeltågen. Bland annat har vi utbildat historiskt många nya lokförare i egen regi. Vi har också genomfört den av trafiknämnden beslutade moderniseringen av pendeltågen. Nu ligger allt fokus på att säkerställa en bra överlämning till nästa operatör, säger Caroline Åstrand, VD MTR Nordic.

Trafikförvaltningen och MTR har en gemensam ambition att en övergång till en ny operatör ska genomföras på bästa tänkbara sätt för resenärerna och medarbetarna inom pendeltågstrafiken.
MTR kommer fortsatt att driva tunnelbanan i regionen på uppdrag av trafikförvaltningen.

#mtr #mtr nordic #mtr pendeltågen #pendeltåg #stockholms stad #trafikförvaltningen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0