Infrastruktur Hamnar
2 min lästid

Ny direktlinje för containerfrakt

13:e maj 2022, 12:54
Ny direktlinje för containerfrakt
Bild: APM Terminals
Redaktionen Redaktionen
Like 0

För ett år sedan initierade First Row Shipping & Logistics järnvägspendeln som går från Piteå till APM Terminals i Göteborg. Pendeln medförde utökade möjligheter för de norrländska exportföretagen och växlade upp kapaciteten från en till tre avgångar i veckan på ett år. Nu sjösätts alltså ytterligare en direktförbindelse – från Umeå hamn som även den till en början kommer avgå veckovis. Det framgår av ett pressmeddelande från APM Terminals.

– Lokal industri i Umeåområdet har visat stort intresse för en lösning likt den vi har till Piteå. Umeå har idag ingen stabil lösning för containerfrakt, så vi fyller ett tomrum i marknaden med en produkt som dessutom är långt mer hållbar än de som finns att tillgå idag, säger Nikolas Rowland, grundare och ägare av First Row Shipping & Logistics AB.

Tåget kommer att lastas med containeriserat exportgods i Umeå, för att tre dagar senare befinna sig på ett oceangående fartyg på väg till världsmarknaden.

– Jämfört med en kombinerad lösning av lastbil och feeder från östkusten, sparar det här upplägget en betydande mängd koldioxidutsläpp och minst en vecka i ledtid. Med tanke på hur industrin växer i norra Sverige, är det fantastiskt att kunna vara med och bidra till att erbjuda direktlänkar till både Asien och USA via APM Terminals i Göteborg, säger Rowland och fortsätter:

– Vi har lämnat in ganska offensiva önskemål till Trafikverket inför 2023. Kundunderlaget finns definitivt, det gäller bara att få ihop pusslet med tidtabeller och tågoperatörer.

#containerlinje #direktlinje #göteborgs hamn #umeå
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0