Industri
2 min lästid

ABB tar hem spansk order värd 80 miljoner dollar

7:e februari 2022, 10:54
ABB tar hem spansk order värd 80 miljoner dollar
Madrid Stairs. Foto: Stadler.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

ABB skriver i ett pressmeddelande att bolaget fått order värda kring 80 miljoner dollar från Stadler för energieffektiv traktion och högpresterande batteritekniker till pendeltåg med hög kapacitet. Många av dessa tåg kommer att stärka transportnätverket för kortare distanser i några av Spaniens största städer, som Madrid och Barcelona. Ordern omfattas även av traktionsutrustning för nya lok.

– Efter ett samarbete som pågått under ett decennium inom segmentet framdrivningslok är vi stolta över Stadlers fortsatta förtroende att vi tillsammans ska leverera de modernaste högkapacitetstågen. Djupt domänkunnande säkerställer att ABB:s traktions- och energilagringslösningar optimeras för energieffektiva och tillförlitligt hållbara transporter, säger Edgar Keller, chef för ABB:s division Traction.

De nya högkapacitetstågen drivs på 3 kV likström i luftledningar och är utrustade med traktionsbatterier för nödbruk och manövrering i depå. De nya tågsätten utrustade med kompakt, effektiv och helt takmonterad traktionsteknik från ABB, höjer passagerarkapaciteten samtidigt som det ger mer hållbara transporter.

– Vi är glada att fortsätta samarbetet med ABB i det nya projektet. Den globala expertisen inom traktionssystem utmärker sig, tillsammans med lokal närhet, genom det nära samarbetet och möjliggör innovationer i dessa avancerade teknikprojekt. ABB:s kompakta traktionskonverterare och energilagringssystem passar bäst till den nya generationens pendeltåg med hög kapacitet som bidrar till att vi kan leverera energieffektiva och tillförlitliga tågsätt för framtiden, säger Iñigo Parra, CEO för Stadler Valencia.

Fakta
  • ABB:s litiumjonbatteribaserade system för energilagring ombord används som alternativ strömkälla för att säkerställa tillförlitliga och punktliga tågförbindelser i händelse av spänningsbortfall.
  • Energilagringssystemet kan också fungera som primär strömkälla för manövrering i depåer eller rengöring av bangårdar utan kontaktledningar.
  • Den kompakta traktionsutrustningen konverterar elenergin från luftledningen eller batteriet till rätt spänning och frekvens för att driva traktionsmotorerna.
  • Den kompakta och energieffektiva designen sparar utrymme, vikt och energi i dessa tåg.

Källa: ABB

#abb #order #pendeltåg #spanien #stadler
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0