Järnväg
2 min lästid

Nytt tågkonktrakt tecknat - värt 18 miljarder

13:e januari 2022, 11:51
Nytt tågkonktrakt tecknat - värt 18 miljarder
Foto: Alstom
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Tågtillverkaren Alstom ska leverera upp emot 200 Coradia-tåg till statsägda Norske Tog efter att ha undertecknat ett ramavtal. Kontraktet som uppgår till drygt 18 miljarder kronor uppges utgöra den mest betydande tågupphandlingen i Norges historia.

Den första ordern omfattar 30 tåg och är värd 380 miljoner euro. Leveransen av Norske Togs nya “Class 77” är planerad att börja 2025. Den nya tågflottan kommer att trafikera sträckan Ski-Stabekk i Oslo-regionen.

“Vi ser fram emot att kunna erbjuda en förbättrad kapacitet, bekvämlighet och mobiltelefontäckning för våra pendlare, säger Øystein Risan, Managing Director på Norske Tog.

“Vi är mycket glada att Norske Tog har valt Alstom för att bygga sin framtida tågflotta. Vi är stolta över att bidra till en ökad kapacitet i det vältrafikerade området kring Oslo och Viken. De valda Coradia Nordic-tågen är fullt anpassade för nordiska väderförhållanden,” säger Rob Whyte, Managing Director på Alstom Nordics.

Coradia Nordic för Norske Tog har specialanpassats för att möta behoven i det norska järnvägsnätet. Toppfarten ligger på 160 km/h och varje tågset kommer att bestå av sex vagnar med upp till 779 passagerare, vilket ger ungefär 40 procent högre kapacitet jämfört med tågen de ersätter.

De nya tågen kommer att utrustas med det senaste ETCS-signalsystemet, även detta från Alstom. Systemet kommer att omfatta en odometrilösning, designad för de mest krävande vinterförhållanden, skriver Alstom.

#alstom #alstom nordics #coradia #coradia-tåg #etcs #infrastruktur #norske tog #ramavtal #signalsystem #tåg #tågflotta #tågtrafik
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0