Infrastruktur Järnväg
2 min lästid

Ny vd för SJ Norge

27:e oktober 2021, 07:25
Ny vd för SJ Norge
Rikke Lind. Pressbild: SJ
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Rikke Lind tillträder som vd för SJs norska dotterbolag SJ Norge den 10 januari 2022. Hon kommer närmast från befattningen som generalsekreterare för norska Redningsselskapet. Detta framgår av ett pressmeddelande från SJ.

– Rikke har precis den erfarenhet, kompetens och engagemang som vi söker i en ny vd för SJ Norge. SJ har haft en framgångsrik etablering i Norge, och bolaget går nu in i en ny och viktig fas. Jag är helt övertygad om att Rikke, tillsammans med övriga kollegor i ledningen för SJ Norge, är rätt person att utveckla verksamheten vidare. Pandemin har påverkat resandet i Norge precis som i Sverige. Nu behöver vi göra allt vi kan för att skapa en god resandeutveckling, stärka SJs position och samtidigt driva en effektiv och långsiktig hållbar verksamhet i Norge, säger SJs vd och koncernchef Monica Lingegård.

Rikke Lind är i dag generalsekreterare för norska Redningsselskapet, där hon de senaste nio åren har varit ansvarig för 320 anställda, 3 000 frivilligarbetande och 120 000 medlemmar. Rikke Lind har en bakgrund som statssekreterare i norska näringsdepartementet, hon har arbetat på Stortinget och varit ledamot i Maritimt Forum.

– Att lyckas på järnvägen är oerhört viktigt för att binda ihop Norge på ett hållbart sätt, och jag känner mig lyckligt lottad som nu får möjlighet att bidra till det. Vi måste inte bara se till att tågresandet är säkert och pålitligt, utan vi måste också leverera fantastiska reseupplevelser för kunden. Det är en spännande tid för både den norska järnvägen och SJ Norge. Jag vill jobba för att tåget ska få den position det förtjänar, både hos myndigheter och resenärer, säger Rikke Lind.

SJ Norge ägs av SJ AB och fick i juni 2019 uppdraget att köra järnvägstrafik i det så kallade Trafikpakke 2 Nord. Den 8 juni 2020 tog SJ över drifter av Dovrebanen, Raumabanen, Rørosbanen, Saltenpendelen, Trønderbanen, Meråkerbanen och Nordlandsbanen.

Lena Angela Nesteby har sedan sommaren 2021 varit tillförordnad vd för SJ Norge, och hon kommer att återgå till sin ordinarie befattning som kommersiell direktör i bolaget.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0