Infrastruktur Järnväg
2 min lästid

Miljardbelopp av underhåll för järnvägen

6:e september 2021, 20:29
Miljardbelopp av underhåll för järnvägen
Tomas Eneroth, infrastrukturminister. Foto: Björn Nordqvist
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

I budgetpropositionen för 2022 föreslår regeringen satsningar på över 3,9 miljarder kronor som påskyndar omställningen i transportsektorn samt stärker sammanhållningen och möjligheten att jobba i hela Sverige. Det skriver Miljödepartementet i ett pressmeddelande.

På en presskonferens på måndagen uppgav infrastrukturminister Tomas Eneroth att regeringen tillför en miljard kronor i budgeten för 2022 avseende järnvägsunderhåll.

− Just nu gör regeringen rekordstora satsningar i infrastruktur för att ställa om transportsektorn. Nu fortsätter vi det arbetet i budgeten för 2022 genom ytterligare satsningar på investeringar i järnvägen, på att stärka sjöfarten och på att flytta mer gods från väg till järnväg och sjöfart, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Utöver att underhålla infrastrukturen är det även viktigt att optimera den befintliga infrastrukturens användning. Regeringen satsar föreslår därför 500 miljoner kronor på trimnings- och miljöåtgärder under 2022.

Regeringen föreslår också en sänkning av banavgifterna i höständringsbudgeten för 2021, vilket ska göra det billigare för transportföretagen som kör på järnvägen, enligt pressmeddelandet.

Det minskade resandet i kollektivtrafiekn under pandemin har lett till kraftigt minskade biljettintäkter. Kollektivtrafikbolagen lovas nu ytterligare en miljard i stöd under 2022. För att förenkla resandet med kollektivtrafiken i hela landet så satsar regeringen också 111 miljoner kronor under 2022 på att införa ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0