Infrastruktur Järnväg
1 min lästid

1,3 miljarder för återstart av järnvägen

28:e maj 2021, 08:24
1,3 miljarder för återstart av järnvägen
Trafikverket vill att regeringen ger myndigheten utökade låneramar i 2021 års statsbudget för att skaffa helt nya vagnar och lok. Bildkälla: SJ
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Pandemin och restriktionerna har slagit hårt mot järnvägstrafiken. Nu meddelar regeringen och samarbetspartierna att man avsätter 1,37 miljarder för att sänka banavgifterna.

Satsningen görs för att minska coronapandemins konsekvenser på järnvägsoperatörernas ekonomiska situation. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Tågföretagen välkomnar beskedet.

– Vi har efterfrågat ett tillfälligt avskaffande av banavgifterna, så detta är absolut ett steg i rätt riktning. För de tågoperatörer som bedriver långväga kommersiell trafik innebär beskedet att de äntligen får ett riktat stöd, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör på Tågföretagen.

Förhoppningen är att satsningen ska stärka ekonomin i persontrafiken där restriktionerna har lett till en minskning av resenärer, men också göra järnvägen mer attraktiv för godstransportörer.

– Beskedet innebär att förutsättningarna för en snabb återstart för järnvägen som transportmedel förbättras. Detta kommer få stor betydelse för hela samhället när vi så smått börjar återgå till det normala, säger Pierre Sandberg.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0