Infrastruktur Hamnar
2 min lästid

Stena Line tecknar avtal – för 77 år

20:e december 2023, 10:20
Stena Line tecknar avtal – för 77 år
Carl-Johan Hellner, Chief Operating Officer Ports Terminals Stena Line och David Huck, Chief Operating Officer at Peel Ports Group. Bildkälla: Stena Line.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Stena Line trafikerar idag Heysham, som ligger ungefär 8 kilometer från Lancaster i England, med godsfärjor som avgår två gånger per dag till och från Nordirlands huvudstad Belfast. Färjerutten utgör en viktig korridor för godstransporter mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Tidigare i år skrev Stena Line och Peel Ports ett liknande avtal om att rederiet ska nyttja 12 Quays Terminal till århundradets slut.

I år har Stena Line dessutom tillkännagivit att man gör en investering om många miljoner pund i linjen Belfast-Heysham genom att bygga två NewMax-spjutspetsfärjor, som kommer att öka fraktkapaciteten med 80 procent. Den första av färjorna väntas sättas in på rutten 2025, och i och med att dessa hybridfärjor är utrustade för att kunna drivas med metanol, utgör de en milsten i Stena Lines hållbarhetsarbete.

Peel Ports planerar samtidigt att i samarbete med Stena Line investera i ett nytt terminalhanteringssystem och ett ‘smart gate’-system för automatisk incheckning, i syfte att förbättra kundupplevelsen i hamnen.

Dessutom utökar man antalet parkeringsplatser för lastbilar och trailers för att möta de nya fartygens ökade kapacitet.

Utöver detta ska parterna sträva efter att säkra den landinfrastruktur som behövs för att öka kapaciteten och i framtiden kunna nå målet att driva de nya fartygen med grön landström, vilket blir nästa steg i den långsiktiga ambitionen att etablera en grön sjöfartskorridor.

– Affärerna har blomstrat på vår rutt mellan Belfast och Heysham under de senaste åren i och med att den är en livsviktig förbindelseled för godstransporter över Irländska sjön. När vi snart introducerar våra NewMax-hybridfartyg på rutten, kommer den att ge oss en unik möjlighet att erbjuda våra fraktkunder mer hållbara transporter mellan Nordirland och resten av Storbritannien, och den blir en viktig milstolpe på vår resa mot hållbar sjöfart, säger Niclas Mårtensson, VD för Stena Line.

#stena line #storbrittanien
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0