Flyg
2 min lästid

Premiärflygning med biobränsle

27:e maj 2015, 14:21
Premiärflygning med biobränsle
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Malmö Aviation och Sverigeflyg har genomfört sin premiärflygning med biobränsle. Premiärturen gick mellan Bromma och Visby och var också starten på ett nytt koncept där resenärer ska kunna välja att flyga på biobränsle.

Tidigare i år anslöt sig Braathens Aviation, där bland annat Malmö Aviation och Sverigeflyg ingår, som första flygbolag till Fly Green Fund som är ett nordiskt initiativ som ger företag och organisationer möjlighet att vara med och minska sin klimatpåverkan genom att kick-starta marknaden för flygningar i Norden med bioflygbränsle. Det sker genom samfinansiering av den extra kostnad som finns idag för biobränsle jämfört med fossilt bränsle, samt för att starta upp tillverkning av bioflygbränsle i Norden av lokala nordiska råvaror. Hittills har det högra priset och den begränsade tillgängligheten på biobränsle stoppat storskalig användning. Idag är biobränslet 3-4 gånger dyrare än vanligt flygbränsle men med större efterfrågan och volymer kommer priset gå ned.

– Det är viktigt att vi kommer igång med att flyga på biobränsle. Dels för att visa marknaden att efterfrågan finns och dels för att visa att flyget kommer kunna minska sina klimatavtryck betydligt mer än vad t.ex. en flygskatt skulle kunna bidra med, säger Anders Ehrling, VD och koncernchef för Braathens Aviation.

Hållbarhetschef Ann-Sofie Hörlin är mycket nöjd över att ha förverkligat den första bio-flygningen för Braathens Aviation.

– Premiärflygningen var startskottet för den testperiod för Bioflyg som startar med Almedalsveckan. Våra kunder som reser till Almedalen kommer kunna köpa ”bio-biljetter” vilket innebär att de kan välja om de vill flyga på biobränsle. Målet är att göra detta till en del av vårt erbjudande och kundernas vardag, avslutar Hörlin.

Premiärflygningen skedde med BioJet som består av 48 procentig förnybart biobränsle på en av flygplanets två motorer. Flygplanet som genomförde flygningen var av typen SAAB 2000.

#braathens aviation #malmö aviation #saab #sverigeflyg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0