Flyg
1 min lästid

Biobränsle kan testas på kommersiella flyg 2021

14:e november 2018, 14:28
Biobränsle kan testas på kommersiella flyg 2021
Foto: Erik Forsberg,
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Forskare vid Luleå tekniska universitet har som förhoppning att producera och testa flygjetbränsle på kommersiella flyg till 2021.

“Projektet har potential att bidra till utveckling och ökad användning av hållbara biobränslen för flyg i Sverige”. Så motiverar energimyndigheten enligt ett pressmeddelande från Luleås tekniska universitet.

Det är motiveringen till den beviljade finansiering universitetet nyligen fått för att utveckla flygbränsle baserat på skogsrester. Det ska även underlätta utvecklingen av en tillverkningsanläggning av bränslet.
Förhoppningen är att biobränslet ska kunna testflygas på kommersiella flygplan redan 2021.

“Vill visa att det inte bara funkar på pappret”

– Huvudmålet med hela projektet är att tillhandahålla en teknisk och ekonomisk validering av konceptet; att flyga kommersiellt på svensktillverkat biojetbränsle, baserat på svenska skogsrester. Resultatet av studien ska klargöra förutsättningarna för en demonstration av hela värdekedjan från skogsbaserat råmaterial till flygjetbränsle, och kan ses som ett förkommersiellt steg till faktisk användning av biojetbränslet inom kommersiellt flyg i Sverige. Vi vill visa att det här funkar i praktiken, och inte bara på pappret, säger Fredrik Granberg, projektledare och forskare inom energiteknik vid Luleå tekniska universitet, i pressmeddelandet.

#biobränsle #energimyndigheten #forskning #luleå #luleå tekniska universitet #skog #trä
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0