Infrastruktur
2 min lästid

Trafikverket häver avtalet med Förbifart-entreprenör

12:e mars 2019, 13:27
Trafikverket häver avtalet med Förbifart-entreprenör
Bildkälla: Trafikverket
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Tunnelbygget under Lovön, som är en del av Förbifart Stockholm, har kantats av arbetsmiljöproblem. Nu väljer Trafikverket att häva kontraktet med entreprenören som bygger tunneldelarna, orsaken är ett förbrukat förtroende.

Det är entreprenören Lovön samverkan AB, LSAB, som utför tunnelbygget på Lovön. Arbetsmiljöverket har tidigare påtalat brister i arbetet, bland annat med utrymningslarm, avsaknad av ett system som talar om hur många personer som arbetar under jord, brister i brandsäkerheten och hanteringen av explosiva varor.

Förbrukat förtroende

Förra sommaren stoppades tunnelarbetet vid Lovön, för att sedan återupptas. Men nu uppger Trafikverket att förtroendet för entreprenören är förbrukat och avtalet hävs.

– En säker arbetsmiljö är den enskilt viktigaste frågan i projektet och efter att ha utvärderat entreprenörens arbetsmiljöarbete under en lång tid har Trafikverket landat i detta beslut. Vi bedömer därför att en ny upphandling skapar bättre förutsättningar för leverans av det återstående arbetet, säger Johan Brantmark, projektchef för E4 Förbifart Stockholm i ett pressmeddelande.

Utsett till Årets sämsta bygge

I december utsåg tidningen Byggnadsarbetaren Lovön till Årets sämsta bygge. Då sköt Trafikverket ifrån sig kritiken och menade att Lovön var en bra arbetsplats som uppfyllde de ställda kraven.

Trafikverket påbörjar nu arbetet med att upphandla en ny entreprenör, men i dagsläget finns ingen information om vilka tids- och kostnadskonsekvenser det hävda kontraktet kommer att få för projekt E4 Förbifart Stockholm.

 

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0