Infrastruktur
2 min lästid

Nyinvigda bron ur funktion

8:e maj 2024, 15:49
Nyinvigda bron ur funktion
Illustration: &Rundquist arkitekter AB
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Tullgarnsbron är den tredje rörliga bro som Peab utför på uppdrag av Uppsala kommun, efter Flottsundsbron och Vindbron.

– Vi är glada över att ha levererat ett projekt som inte bara förbättrar trafikflödet utan också bidrar till Uppsalas estetiska värde. De geotekniska förutsättningarna här vid Fyrisån har varit extra utmanande. Vi har till exempel slagit ned cirka 10 000 meter pålar i marken för grundläggningen av bron. Det tillsammans med Fyrisåns höga vattenstånd och att vintern kom extra tidigt den här säsongen gav oss ordentliga utmaningar. Men att vi lyckats överträffa förväntningarna avseende kvaliteten i det vi byggt gör att jag är extra stolt över att vi nu inviger bron, sade David Eriksson, arbetschef på Peab i ett inlägg på byggjättens hemsida.

Dagen efter fastnade bron i öppet läge, vilket UNT var först med att rapportera.

– Troligtvis har själva broklaffen expanderat eftersom den är gjord av stål, säger Johannes Eriksson, enhetschef Gata på Uppsala kommun till SVT.

Han säger också att det inte finns någon prognos för när problemet kan vara åtgärdat men att en utredning påbörjas omgående.

– Våra entreprenörer kommer titta på vad som hänt och vad man kan göra åt det, säger Johannes Eriksson.

– På vårt håll håller vi nu en dialog med Peab och låter arbetet med bron fortsätta, säger Jenny Engdahl Westbratt, presschef på Uppsala kommun till SVT.

SVT har också talat med Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

– Teorin är att det är värmen som fått bron att expandera. Man har testkört den här bron 180 gånger tror jag under våren. Då har den fungerat felfritt men inte den första varma dagen. Det får man ändå säga är en flopp just nu. Man har också konstaterat att det är ingenting som har gått sönder men man måste åtgärda det här innan man kan börja använda bron igen. Det är där man är nu i utredningsfasen, säger han och tror det kan ta ett tag till.

– Nu tittar man på olika typer av lösningar. Det är kommunen tillsammans med entreprenören som tittar på det. För kommunens del är det här ett garantiärende. Vi har beställt en fungerande bro. Vi kan konstatera att den inte fungerar. Då förväntar vi oss en lösning, säger Erik Pelling till SVT.

Branschaktuellt har sökt Peab för en kommentar.

#peab #tullgransbron
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0