Infrastruktur
2 min lästid

Logistikjätte får förbud förenat med vite på 15 miljoner

7:e maj 2024, 13:00
Logistikjätte får förbud förenat med vite på 15 miljoner
Bildkälla: Most Photos/ Green Cargo.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Arbetsmiljöverket har sedan 2012 fått in anmälningar om tre dödsolyckor, ett tiotal andra olyckor och ett tjugotal allvarliga tillbud som alla inträffat då arbetstagare på godstransportföretaget Green Cargo åkt på fotsteg utanpå lok och tågvagnar.

Arbetsmomentet utförs dagligen i samband med växlingsarbete då arbetstagaren radiostyr loket med ett manöverdon i ena handen och håller i sig i ett handtag med den andra.

− Ingen ska skadas eller dö av jobbet. Det är arbetsgivarens ansvar att förebygga risken för olyckor, men det ser vi inte att Green Cargo har lyckats göra i det här fallet. Därför har vi beslutat att förbjuda åkning på fotsteg utanpå rälsfordon inom hela Green Cargos verksamhet i Sverige, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning.

Arbetsmiljöverket skriver att Green Cargo har inför deras beslut om förbud inkommit med ett yttrande som innehåller planerade åtgärder för att dels minska behovet av åkning utanpå rälsfordon, dels minska risken för olyckor i de situationer då företaget ändå anser att arbetssättet är nödvändigt.

− Det är bra att Green Cargo delar vår bild av riskerna med åkning på fotsteg, men flera av de åtgärder som presenteras i yttrandet har företaget nämnt i flera år utan att de har implementerats. Det finns i nuläget inga konkreta åtgärder som helt förebygger risken att arbetstagare på Green Cargo skadas eller dör när de åker på fotsteg utanpå rälsfordon, säger Ulrika Scholander.

Förbudet gäller från och med den 3 september i år och är förenat med ett vite på 15 miljoner kronor.

“Vi analyserar nu beslutet och kommer ha en dialog med Arbetsmiljöverket om den fortsatta processen innan vi kan uttala oss vidare”, skriver Stephan Ray, chef kommunikation & public affairs till Branschaktuellt.

Han hänvisar vidare till ett pressmeddelande där Green Cargo beskriver vad de meddelat Arbetsmiljöverket att de genomfört eller planerar göra för åtgärder.

– Vi är helt överens med Arbetsmiljöverket om att ingen ska skadas eller dö på jobbet. Säkerhet är vår högsta prioritet. Däremot menar vi att de åtgärder Green Cargo redan beslutat, tidsatt och planerat för är tillräckligt säkerhetshöjande fram till dess att vi har de tekniska förutsättningarna att helt upphöra med arbetsmomentet. Att föreläggandet riktas mot ett enskilt bolag skapar snedvridna konkurrensvillkor och en märklig situation. Det är olyckligt att myndigheten inte ser över lagstiftningsmöjligheterna. Vi kommer ha en fortsatt dialog med Arbetsmiljöverket om detta, säger Henrik Dahlin, VD på Green Cargo i pressmeddelandet.

#green cargo
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0