Infrastruktur
2 min lästid

Broraset i Italien - minst 35 personer befaras döda

15:e augusti 2018, 10:55
Broraset i Italien - minst 35 personer befaras döda
Hur det såg ut innan broraset. Foto: Wikimedia Commons
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

En bro i Italienska Genoa rasade igår kväll och har blivit en världsnyhet. Minst 35 personer befaras döda i katastrofen och ännu finns det inga svar på vad som orsakade broraset.

Minst 35 personer, varav tre barn, dog när Morandibron i italienska Genoa kollapsade igår kväll – och dödssiffran fortsätter att stiga.
– Vi väntar oss inga goda nyheter. Vår personal har varit på plats sedan kollapsen, och våra hundar letar nu efter folk i rasmassorna. Hittills har fyra personer hittats vid liv, säger Röda korsets italienske talesperson Marcello De Angelis till TT

Broraset skylls på EU:s budgetregler

Ett stort regnoväder hade dragit in över staden vid raset. Däremot ska det inte vara anledningen till att bron kollapsade. En teknisk undersökning väntas i dagarna, men den italienska regeringen ifrågasätter nu EU:s budgetregler.
– Om externa krafter bakbinder oss så att vi inte kan bygga säkra vägar och skolor måste man verkligen fråga sig om vi ska följa de här reglerna, säger vice premiärminister Matteo Salvini, partiledare för högerpopulistiska Lega, till Bloomberg.

Italien tidigare drabbat av broras

Katastrofen är den dödligaste broolyckan i Europa sedan 2001 men är inte den första i Italien de senaste åren, då landet även är drabbat av seismisk aktivitet. Morandibron byggdes under 60-talet och stod klar 1967.

#bro #broras #genoa #italien #katastrof #morandi bron #röda korset
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0