Byggindustrin
2 min lästid

Arbetet med nya Saltkajen fortsätter

24:e juli 2023, 07:45
Arbetet med nya Saltkajen fortsätter
Bildkälla: Skanska.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Ett par månader har gått sedan byggstarten av Saltkajen, den nya kajen i Norra Djurgårdsstaden, som ska förvandla det gamla hamn- och industriområdet till en modern och miljöanpassad stadsdel. Sedan i december har arbetet med spontning och pålning pågått ute i vattnet vid Värtahamnen

– Vi fortsätter med arbetet och vi har några månader kvar. Den stora sponten är vi klara med i sommar och sedan har vi pålning och spontning på land som pågår hela hösten, säger Per Eltin, projektchef på Skanska.

Samtidigt som spont- och pålningsarbetet pågår håller Skanska på att riva den gamla kajkonstruktionen som byggdes på 1800-talet.

– Det finns inga ritningar på den och det mesta finns kvar. Vi har hittat lite allt möjligt där, bland annat gamla betongkonstruktioner och gamla träpålar, säger Per Eltin.

Per Eltin berättar vidare att muddringsarbetet vid kajen inleds efter sommaren enligt tidplan.

– På den piren som vi bygger ut ska man bygga ett nytt hus så vi ska muddra ur de dåliga massorna som ligger på botten och ersätta dem med bättre massor, säger han.

Sol, vind och vatten

I tidigare intervjuer med Branschaktuellt har Per Eltin berättat om projektets utmaningar. Det har bland annat handlat om världsläget som gett osäkra leveranstider och kostnadsökningar samt den tekniska utmaningen med spontning och pålning i vattnet. Under vintern och våren har även kyla och vind ställt till det, men det är något som man varit förberedd på.

– Nu när det fina vädret börjar komma så går det framåt. Men på grund av att det blåst en hel del under våren har vi fått lite stillestånd då vi har höga kranar och maskiner, säger Per Eltin.

Vad kommer man kunna förvänta sig av kajen när ni är färdiga?

– Vi lägger grunden och mycket av det arbetet vi gör kommer inte synas och när vi väl lämnar återstår det fortfarande mycket arbete. Det här är det första steget i utvecklingen av området i Värtan som kommer fyllas med bostäder och kontor. Men det kommer bli väldigt bra när hela området är färdigbyggt.

#saltkajen #skanska #värtahamnen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0