Byggindustrin
2 min lästid

NCC vinner etapp vid Norrtälje hamn

23:e maj 2023, 08:25
NCC vinner etapp vid Norrtälje hamn
Norrtälje hamn. Bildkälla: NCC.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Hamnområdet i Norrtälje är stadens största stadsomvandlingsprojekt i modern tid med blandad bebyggelse med över 1 800 bostäder, handel, kultur och annan service.

Norrtälje kommun och NCC arbetar i samverkan med att utveckla och bygga infrastrukturen i den nya stadsdelen. Bland annat har vatten- och avloppsnät, gator, cykelstråk, strandpromenad och parker byggts, en ny hamnpir anlagts och den tidigare industrihamnen har sanerats.

Arbetet med att bygga ut Norrtälje hamn inleddes 2016 och väntas vara helt färdigställt vid årsskiftet 2030 till 2031.

– NCC och Norrtälje kommun har samarbetat länge och vi har många framgångsrika gemensamma projekt i ryggen. Vi är glada att kunna fortsätta samarbetet med att utveckla Norrtälje hamn till en attraktiv ny stadsdel att bo, leva och besöka, säger Annie Rämsell, huvudprojektledare, Norrtälje kommun.

Projektets nästa etapp omfattar en dagvattendamm, grundkonstruktion för ett framtida hamnbad och träpålningsförstärkning för den kommande parken Midsommarplatsen. Genom att använda träpålning, istället för traditionell metod med kalk och cement (KC-pelare), sänks både kostnaderna för kommunen och klimatavtrycket. NCC har tidigare använt sig av träpålning i projekt i Göta kanal.

– Vi har ett mycket bra och konstruktivt samarbete med Norrtälje kommun vilket också färgar projekten och leder till nya lösningar för att leverera på kommunens höga miljö- och klimatkrav. Genom att vi arbetar i samverkan tar vi med oss lärdomarna från en etapp till nästa och kan förbättra och effektivisera vårt arbetssätt, säger Fredrik von Walden projektchef, NCC Infrastructure.

Byggstart skedde i april i år och projektet beräknas stå klart i september 2025.

#ncc #ncc infrastructure #norrtälje #norrtälje hamn
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0