Infrastruktur
2 min lästid

Facket varslar om tågstrejk

2:a maj 2023, 14:07
Facket varslar om tågstrejk
Genrebild: Pixabay
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Seko, Service- och kommunikationsfacket, har beslutat om att varsla om strejk på spårtrafikområdet. Varslet innebär att runt 1 200 medlemmar tas ut i strejk om ingen uppgörelse nås. Det handlar om medlemmar från Transdev (Öresundstrafiken), SJ, Green Cargo och MTR Tunnelbanan i Stockholm. Vidare varslar Seko om nyanställnings-, mertids-, och nyanställningsblockad på hela avtalsområdet.

Medlemmar i branschen vittnar om att scheman ändras med extremt kort varsel vilket omöjliggör ett normalt familje- och fritidsliv. Seko vill därför få ett slut på sena schemaändringar och att deras medlemmar måste få mer tid till återhämtning, skriver de i ett pressmeddelande.

– Många ser bara en utväg och det är att sluta jobba i branschen. Är det så vi ska ha det? Ska man inte kunna ha familj och barn för att man arbetar i järnvägsbranschen? Våra medlemmar vittnar och att det aldrig har varit så många som börjat jobba i branschen men sedan slutat igen. En fungerande järnväg är avgörande för att ett samhälle ska fungera. Det är nu hög tid att vår motpart förstår att man måste ge våra medlemmar bättre villkor när det gäller att kunna planerna sina liv. Våra medlemmar måste som alla andra kunna få vardagen att fungera och det får man inte idag. Vi måste få nu ett stopp på personalbristen, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

För att motverka den höga personalbrist som följer av den kris som spårtrafiken befinner sig i behöver parterna stärka incitamenten för enskilda arbetstagare att stanna kvar i branschen, skriver Seko.

– Vi har precis också fått detta till oss, vi har inte hunnit analysera varslet ännu, säger Erik Söderberg från MTR till Aftonbladet.

Strejken delas upp i tre steg, där det första träder i kraft den 11 maj klockan 15:00. Steg två den 15 maj och steg tre den 18 maj.

#mtr #seko #sj #transdev
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0