Hamnar
2 min lästid

Luleå Hamn vill växa – letar efter operatör

10:e februari 2023, 09:27
Luleå Hamn vill växa – letar efter operatör
Anders Dahl. Bildkälla: Luleå hamn.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Den befintliga allmänna hamnen i Luleå ska byggas ut med ny infrastruktur i form av bland annat allvädersterminaler där anlöpande fartyg kan lossas och lastas under tak, tempererade lagerhallar för stålrullar, så kallade coils-hotell, och järnvägsanslutningar.

– Vi vill hitta en etablerad aktör som vill finansiera, bygga, drifta och underhålla logistiknavet till den gröna industriella revolutionen i norra Sverige säger Anders Dahl, VD, Luleå Hamn.

Parallellt pågår även Projekt Malmporten, Sveriges största muddringsprojekt i modern tid, som går ut på att göra farleden in till Luleå farbar för större och mer djupgående fartyg, på upp till 160 000 ton till skillnad mot dagens 55 000 ton, och att anlägga en ny kaj på 1 068 meter.

Går ut till marknaden

Sammantaget handlar det om mångmiljardinvesteringar. Bara Projekt Malmporten är i häradet av 2,7 miljarder kronor.

För att möjliggöra Nya Luleå Hamn, söker Luleå Hamn en extern partner, en operatör, som utöver byggnation, drift och underhåll även ska stå för finansieringen. Anders Dahl, vd, Luleå Hamn:

– Vi går nu ut med en intresseförfrågan till marknaden, en så kallad RFI, dels för att scanna av marknaden på intressenter, dels för att bättre förstå vad marknaden kan erbjuda i form av finansiering, byggnation, drift och underhåll. Planen är att upphandlingen ska gå ut under sommaren.

Nya Luleå Hamn är logistiknavet i den gröna industriella revolutionen som sker inom ramen för Luleå Industripark och i regionen i stort. Det är här gods ska fraktas in och ut för de nya fossilfria industrierna; H2 Green Steel, LKAB, SSAB och ett flertal andra större industrier. Det finns även nya planer på en stor konstgödselfabrik i Luleå Industripark, som spanska Grupo Fertiberia planerar att uppföra, och en batterianodfabrik som Talga förväntas bygga.

Vi ser stora möjligheter för en stark, långsiktig expansion av Nya Luleå Hamn. När det här gröna

#luleå #luleå hamn
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0